Abu Dhabi geeft Dubai toch een kapitaalinjectie

Abu Dhabi heeft gisteren financiële hulp ter waarde van 10 miljard dollar (6,8 miljard euro) toegezegd aan zijn buurstaat Dubai.

Dubai kwam eind vorige maand in grote financiële problemen. Tot zondag bleef onduidelijk of Abu Dhabi bereid was zijn buuremiraat te helpen. De miljardensteun die nu alsnog wordt gegeven komt net op tijd: gisteren liep een deadline af voor het staatsconglomeraat Dubai World om een serie leningen van Nakheel, zijn projectontwikkelaar, af te betalen. Dubai gebruikt 4,1 miljard dollar van de hulp uit Abu Dhabi om een deel van deze leningen af te lossen.

Dubai World zei in een verklaring de hulp te verwelkomen en er van uit te gaan hiermee „een stabiele basis” te hebben voor zijn eigen herstructurering.

Dubai en Abu Dhabi behoren tot de zeven staten tellende Verenigde Arabische Emiraten, die een los staatsverband hebben. En terwijl Dubai bijna door zijn reserves aan winbare aardolie en -gas heen is, beschikt Abu Dhabi over grote voorraden fossiele brandstof.

Dubai kwam recentelijk in financiële problemen. Dubai World heeft een schuld van 59 miljard dollar. De regering van de stadstaat bleek zich de afgelopen tijd niet volledig achter Dubai World te willen opstellen, hetgeen de reputatie van Dubai in de financiële wereld geen goed deed.

De totale schuld van het emiraat aan uitstaande leningen bedraagt 80 miljard dollar. Volgens bankiers wijst de financiële injectie van Abu Dhabi erop dat de zeven emiraten bereid zijn de rijen te sluiten. „Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling”, zei Marios Maratheftis, van de Standard Chartered Bank in Dubai. „Het toont aan dat er een nationale aanpak is in de Verenigde Arabische Emiraten.”

De Europese beurzen sloten gisteren met winst, beleggers haalden opgelucht adem na het nieuws over Dubai. De AEX-index sloot 0,7 procent hoger en kwam uit op 322,51 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 1 procent omhoog. Vooral financiële fondsen kregen een oppepper. (AP/ANP)