Aangenaam kennismaken: Kopenhagen

Op het eerste gezicht zou de foto in Amsterdam Oud-Zuid gemaakt kunnen zijn. Met op de achtergrond het Valeriusplein. Maar dit is Kopenhagen. Het woord ‘Kopenhagen’ staat deze weken symbool voor de klimaattop. En voor het verdrag. En voor de vele demonstranten die in Kopenhagen hun onvrede komen uiten. Ook hier, op de Climate No Borders-demonstratie, gisteren.

De stad die Kopenhagen ook is, kreeg tot nu toe weinig aandacht. Vandaar misschien dat de Deense fotograaf Anders Debel Hansen op het idee kwam om eens met zijn camera uit te zoomen. Om de context, zijn stad, zijn land te tonen.

Het ziet er keurig uit, daar in Kopenhagen, Denemarken.

En de demonstranten? Onze correspondent, die zaterdag en zondag fulltime in hun buurt verbleef, was er gisteren niet bij. „Het was de zoveelste demonstratie”, vertelt ze aan de telefoon. „De focus ligt de komende dagen weer bij de diplomaten.”

Want ook zij zijn ‘Kopenhagen’.