50.000 euro minder = 2 kijkers

De NVM schat dat 25.000 tot 30.000 huishoudens dubbele woonlasten hebben.

Het niet-verkochte huis van Jacques Dunselman kost 1.500 à 1.600 euro in de maand.

meteren overkoopbaar huis voor zomerserie foto rien zilvold Zilvold, Rien

Hij is projectmanager bij Capgemini in Utrecht, zij is hoofd communicatie bij Philips Design in Eindhoven. Samen stonden ze dagelijks in de file vanuit hun rietgedekte woonboerderij in Meteren, bij Geldermalsen. „Als een van ons de kinderen op school afzette, was het niet mogelijk om een volledige werkdag te maken.”

Jacques Dunselman (41) en zijn vrouw Ange (42) wilden „een lifestyleverandering”. Dat is gelukt. In februari 2008 kochten ze voor 650.000 euro een nieuw huis en sinds een half jaar wonen ze met zoon Jamie (7) en dochter Nienke (4) in Sint-Oedenrode. Vrijstaand, een nieuwbouwhuis. De school van de kinderen staat ertegenover, de buitenschoolse opvang is in het schoolgebouw. Echtgenote Ange is al in een kwartier, twintig minuten op haar werk.

Het probleem is dat de woonboerderij in Meteren sinds september vorig jaar te koop staat. „Precies in de week dat de kredietcrisis begon, zetten wij ons huis in de verkoop.” De aanvankelijke vraagprijs is met 50.000 euro gezakt, maar ook met een vraagprijs van onder de vijf ton lukt het niet. Ze hadden niet gedacht dat het met hún huis zo lang zou duren.

Het niet-verkochte huis kost 1.500 à 1.600 euro in de maand, „en dat doet altijd pijn”, zegt Dunselman. Al is er geen sprake van schrijnende toestanden zoals in Amerika, het gezin heeft wel maatregelen genomen. „We hadden een hulp die één keer per week langskwam. Die komt niet meer. Daarmee besparen we één maand hypotheek per jaar.” Het jaarlijkse bezoek aan Anges familie in Amerika werd afgelast, en vervangen door een korte autovakantie naar Italië. In de herfstvakantie maakten ze dagtochtjes, in plaats van het gebruikelijke weekje Canarische eilanden.

Makelaarsvereniging NVM schat dat 25.000 tot 30.000 huishoudens in Nederland dubbele woonlasten hebben. In april schatte de NVM dat aantal nog 5.000 hoger. Mensen zijn voorzichtiger geworden met het kopen van een nieuw huis voordat hun oude huis is verkocht, zegt een woordvoerder.

Bovendien zijn er nu meer mogelijkheden voor huiseigenaren om de druk te verlichten. Zo stelt de Leegstandswet particuliere eigenaren in staat om hun woning – tijdelijk – te verhuren. Dat is een uitkomst voor mensen die een nieuw huis hebben gekocht terwijl hun oude huis door de recessie nog niet is verkocht.

Dunselman heeft de verhuur van zijn woonboerderij overwogen, maar die optie terzijde geschoven. „Te veel gedoe. Bovendien kom ik volgens het puntensysteem van de gemeente – dat bepaalt hoeveel huur een eigenaar mag vragen – nooit aan het bedrag van mijn hypotheek.”

Het gezin kan het nog wel één, twee jaar uitzingen. Dunselman is vol vertrouwen. „Het is afwachten. We hebben nu een nieuwe, agressievere makelaar en de afgelopen Open-huizendag in oktober kwamen er twee kijkers. Op de twee voorgaande open-huizendagen kwam er niemand.”

Twee kijkers, dat zijn er meer dan die ene die afkwam op de maisonnette van Jacinta Hall (39) in Arnhem. Hall woont al lang samen met haar vriend, maar haar oude huis staat sinds 2007 te koop. Een paar jaar geleden is er nog van alles vernieuwd, zegt Hall. Keuken, leidingen, toilet, douche, cv, muren gestuukt. Toch heeft die investering niet geholpen. „Misschien dat de buurt de mensen afschrikt. Of mensen kiezen liever voor een nieuwbouwhuis.” De informatie-analist vroeg eerst 169.000 euro. Nu, een makelaar verder, is de vraagprijs gezakt naar 158.500. „Lager kan ik niet gaan.”

Na maanden wachten besloot Hall om haar woning te verhuren. Als huurhuis bleek Halls huis opeens zeer aantrekkelijk. Binnen zes weken was het verhuurd aan een stel. Hall heeft met hen gesproken. „Het klikte meteen, en ook met mijn voormalige buren.”

Voorlopig is ze tevreden. De hypotheeklasten van een huis dat leeg staat, worden gedekt door de huuropbrengsten. Maar het blijft een risico, zegt Hall. „Je moet goede huurders treffen. Je kunt de hypotheekrente niet meer aftrekken. En ik blijf nog betalen voor de verzekering.”

Hall kwam aan haar huurders via de website overbruggingsverhuur.nl, een van de nieuwe intermediairs tussen huiseigenaren en tijdelijke huurders. Eigenaar Koen Elfrink zegt dat het aantal groeit. Het is een nichemarkt, zegt hij. Zijn bedrijf vraagt bij de gemeente de vergunning aan en zorgt bij de bank voor toestemming tot verhuur. Eerder waren vooral banken huiverig.

Voor mensen met hoge hypotheken is verhuren interessanter geworden na invoering van de Crisis- en herstelwet, zegt Elfrink. Een obstakel vormt nog een enkele bank. Inmiddels verlenen ook de meeste gemeenten snel een vergunning.

    • Marieke van Twillert