Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Nova/Den Haag vandaag. Garnalen worden gevangen bij Noorwegen, gepeld in Marokko en in Nederland verkocht. Wat betekent het gesleep met vis over de hele wereld voor de uitstoot van CO2? En Henk Kamp over de bestuurlijke herinrichting van de Antillen. Ned.2, 22.15-22.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Cabaretier Hans Teeuwen en regisseur Diederik Ebbinge vertellen over de film Gewoon Hans. Oud-tennissers André Agassi en Richard Krajicek komen praten over Agassi’s autobiografie. Agassi gaat na afloop van dit programma op de massagetafel van Wilfried de Jong in Holland Sport.Ned.3, 19.30-20.21u.

Pauw & Witteman. Cabaretier Roué Verveer over de kunst van de stand-up comedy. En de Nederlandse ambassadeur in Zuid-Afrika Rob de Vos over het komende WK voetbal en de spelregels waaraan bezoekende supporters zich zullen moeten houden.Ned.1, 23.00-0.00u.

Informatief

Voorbij Kopenhagen. Thema-avond naar aanleiding van de klimaatconferentie in Kopenhagen. Ned.2, 20.25-21.50u.

Radar. Consumentenprogramma onderzoekt zelftests en medische apparaten voor thuisgebruik. Tests voor darmkanker, hiv, soa’s, bloeddruk zijn hier voorbeelden van. Kloppen de uitslagen wel en wat zijn de gevolgen als dat niet zo is? Het Rathenau Instituut pleit voor een keurmerk. Verder tips voor het met profijt oversluiten van een lijfrentepolis kort voor de einddatum. Ned.1, 20.30-21.15u.

School of Saatchi. Slotaflevering van serie waarin kunstverzamelaar/galerist/reclameman Charles Saatchi uit een aantal veelbelovende beeldend kunstenaars een nieuwe beschermeling kiest. Deze keer moeten de deelnemers de expositie van hun werk in de Saatchi Gallery opbouwen.BBC 2, 22.00-23.00u.

Maximum bereikt? Tweede aflevering van een achtdelige serie over mensen die in de schulden zijn geraakt. Zij worden drie maanden gevolgd in de fase waarin ze orde op zaken gaan stellen met hulp van budgetcoach Marion Weijers van het Nibud. De zaken die worden gevolgd zijn gevarieerd: te grote studieschulden, simpelweg pech, op het verkeerde moment te veel geld uitgegeven of te hoge persoonlijke leningen.Ned.3, 21.25-21.55u.

documentaire

Panorama: Can’t deliver, won’t deliver. Reportage over de aanzienlijke problemen bij het ooit zo trotse Britse postbedrijf Royal Mail, dat dit jaar per dag 5.000 klachten ontving. Verslaggeefster Vivian White vreest dat het jaar 2010 nog slechter zal verlopen, tenzij de leidinggevenden van het bedrijf en de postbestellers samen hun schouders eronder zetten. BBC 1, 21.30-22.00u.

Life: Primates. Natuurserie. Aandacht voor de intelligentie en het aanpassingsvermogen van de primaten. Met beelden van bavianenlegers van 400 man die op de vlakten van Ethiopië vechten om oude rekeningen te vereffenen en vrouwtjes te stelen. Ook: Japanse makaken die de winterse kou ontvluchten in hete bronnen. Mits ze door de ballotagecommissie worden toegelaten.BBC 1, 22.00-23.00u.

Expeditie Kopenhagen. Eerste van vijf afleveringen in een reportageserie waarin de onderzoeksjournalisten Teun van de Keuken en Roland Duong een kijkje nemen achter de schermen van de klimaattop in Kopenhagen. Zij volgen de onderhandelingen op de voet en worden daarbij gegidst door voormalig activist en oud-politicus Wijnand Duyvendak, die inzicht geeft in de wereld van compromissen, wandelgangen, bilateraaltjes, en allesbepalende plenaire vergaderingen verklaart. Ned.2, 22.45-23.05u.

Kieren Fallon: The ride to redemption. Sportjournaliste Clare Balding praat met Kieren Fallon, wiens opzienbarende carrière na drie overwinningen in de Derby ontspoorde en leidde tot een leven met drugs, alcohol en ‘geregelde’ wedstrijden. Kan de meest getalenteerde jockey van zijn generatie zich terugvechten naar de top en het vertrouwen terugwinnen van degenen die hij heeft teleurgesteld? BBC 1, 0.25-0.55u.

cultuur

Verdi - Messa da requiem. Opgenomen op 14 mei 2005 in het Concertgebouw. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Valery Gergjev en het Groot Omroepkoor o.l.v. Simon Halsey. Solisten: Marina Mescheriakova, Mzia Nioradze, Francisco Casanova en Andrea Silvestrelli. Ned.2, 0.40-2.10u.