Tweemaal vijf keer goud voor Wouda

Zwemsters Inge Dekker en Hinkelien Schreuder wonnen ieder vijf keer goud bij de EK.

Beiden zochten hun heil bij zwemcoach Marcel Wouda.

12-12-2009 ZWEMMEN: EK KORTE BAAN: INSTANBUL Inge Dekker Foto: Sander Chamid Foto: Sander Chamid

Ondanks zijn indrukwekkende lengte opereert Marcel Wouda bij zwemtoernooien meestal in de schaduw van Nederlands bekendste coach, Jacco Verhaeren. Maar de Europese kampioenschappen kortebaan (25 meter) in Istanbul bevestigden nog eens dat de aanpak van Wouda zeker zo succesvol is als die van zijn vroegere coach. Wouda kon amper bijhouden hoeveel gouden medailles zijn pupillen Hinkelien Schreuder en Inge Dekker opvisten.

De spectaculaire oogst van de twee zwemsters aan de Bosporus lijkt geen toeval. Beiden stapten over naar Wouda (37) op een moment dat hun carrière vastzat, en het plezier in hun sport grotendeels was verdwenen.

Schreuder maakte de overstap naar Wouda twee jaar geleden, na de mislukte wereldkampioenschappen langebaan in Melbourne (2007). De 25-jarige alleskunner uit Goor ploeterde een aantal jaren onder verschillende coaches, maar vond in Eindhoven onder Wouda het plezier in het zwemmen terug en laat sindsdien zien waarom zij als junior al als het grote talent van Nederland werd gezien. Schreuder behaalde in de Abdi Ipekçi Arena in Istanbul een ongekend aantal gouden medailles: vijf, waarvan drie op een individueel nummer (50 wissel, 100 vlinder, 50 vrij).

Inge Dekker kon dezelfde indrukwekkende waaier aan eremetaal overleggen. De geboren Drentse, 24 jaar oud, bloeit weer op sinds zij zich na de WK langebaan in Rome, afgelopen zomer, bij de trainingsgroep van Wouda aansloot. Zij trainde drie jaar aan de ‘andere kant’ van het zwembad in Eindhoven, onder Verhaeren, maar had „het gevoel dat ik niet meer vooruit ga”, zo motiveerde ze in september haar overstap. Dat gold vooral het laatste jaar, sinds de Spelen van Peking (2008), waar ze, ondanks de gouden estafettemedaille, tegenviel op de individuele nummers.

Maar in Istanbul was weinig te merken van de spanningen die haar haar hele leven achtervolgden bij het zwemmen van finales en profiteerde ze volop van de afwezigheid van Marleen Veldhuis, die zwanger is en voorlopig niet in wedstrijdverband zwemt. Dekker won de 100 vrij met minimaal verschil van Ranomi Kromowidjojo, maar moest, typerend genoeg, op de 50 vlinder het goud delen met Schreuder.

Beide pupillen van Wouda waren vrijdag precies even snel. Bij de estafettes zwommen de vrouwen wereldrecords op de 4x50 vrij en 4x50 wissel. Gisteren sloot Dekker haar toernooi sensationeel af met haar vijfde gouden medaille, op de 100 vlinder.

Wouda kent het klappen van de zweep. De uiterst veelzijdige zwemmer vocht jarenlang als enige Nederlandse man in de wereldtop – voordat hij gezelschap kreeg van Pieter van den Hoogenband. Wouda is nog steeds de enige Nederlander die een wereldtitel langebaan op zijn naam schreef, de 200 wissel (1998). Hij geldt als wegbereider voor de wederopbouw van het Nederlandse zwemmen in de jaren negentig.

Inmiddels maakt hij in Eindhoven dus naam als coach. Vorig jaar vierde hij zijn grootste succes, als de man achter de olympische gouden medaille van marathonzwemmer Maarten van der Weijden, in Peking. Sinds het vertrek van Van der Weijden werkt Wouda met een bont gezelschap van zwemmers, zoals de sprinters Schreuder en Dekker, maar ook marathonzwemster Linsy Heister. Zijn pupillen roemen vooral de persoonlijke manier waarop Wouda elke zwemmer benadert en de rust die hij daarbij uitstraalt.

De Nederlandse successen in Istanbul hielden overigens niet op bij de groep van Marcel Wouda. Ook voor Robin van Aggele (100 school) en Moniek Nijhuis (50 school) waren er verrassend Europese titels.

De dertiende EK kortebaan markeren ook het einde van een tijdperk. Het was het laatste evenement waarbij zwemmers zich mochten hullen in de supersnelle pakken die sinds februari 2008 werden geïntroduceerd.

Sindsdien werden in de pakken van polyurethaan en andere kunststoffen precies 245 wereldrecords gezwommen, op lange- en kortebaan. „We gaan er in Istanbul nog één keer een feestje van maken”, kondigde Kromowidjojo twee weken geleden bij de Swim Cup in Eindhoven al aan. Zij profiteerde er inderdaad nog één keer van, zaterdag. Samen met Schreuder, Nijhuis en Dekker zwom ze een fenomenaal wereldrecord op de 4x50 meter wissel, ruim drie seconden sneller dan het oude: 1.42,69.

Vanaf 1 januari, als de zwemmers terugkeren naar het textieltijdperk, is het gedaan met de glimmende pakken. Het kan volgens kenners jaren duren voordat er weer een officieel wereldrecord wordt gezwommen.

    • Rob Schoof