Sport kort

Bronzen medaille voor Herzog bij EK veldlopen in Ierland

DUBLIN. Adrienne Herzog heeft gisteren in Dublin brons behaald bij de Europese kampioenschappen veldlopen. De Nederlandse atlete eindigde vijftien seconden achter de Britse winnares Hayley Yelling, die voor de tweede keer in haar loopbaan Europees kampioen werd. Het zilver ging naar de Spaanse Rosa Maria Morato. Voor de 24-jarige Herzog is het haar tweede medaille bij een EK cross. Twee jaar geleden werd de inmiddels in Spanje woonachtige en trainende atlete tweede in de leeftijdsgroep tot 23 jaar. Vorig jaar eindigde ze als senior bij de EK in Brussel als zesde. Bij de mannen ging de Europese titel in Dublin gisteren naar de Spanjaard Alemayehu Bezabeh. De Nederlander Michel Butter speelde geen rol van betekenis en werd 25ste, op 1.38 minuut achter de winnaar. (ANP)

Van Calker herstelt zich in viermansbob

WINTERBERG. Edwin van Calker heeft gisteren bij de wereldbekerwedstrijden in Winterberg met de viermansbob revanche genomen voor zijn magere prestatie (24ste plaats) op zaterdag in de tweemansslee. Van Calker stuurde de viermansbob – met Arnold van Calker, Timothy Beck en Arno Klaassen – naar de negende plaats. De Nederlanders gaven 0,77 seconde toe op de Amerikaanse winnaar Steven Holcomb, die zijn derde wereldbekerzege op rij behaalde en drie Duitse teams achter zich hield. Op de baan van Altenberg is de Duitse bobber Robert Günther zaterdag zwaargewond geraakt. Hij wordt in coma gehouden. Zijn drie teamgenoten kwamen er zonder grote verwondingen vanaf. (ANP)

Springruiter Lansink wint Grand Prix Parijs

PARIJS. Springruiter Jos Lansink heeft gisteren in Parijs de Grand Prix gewonnen. De wereldkampioen uit België, geboren in Twente, was in een sterk internationaal veld de beste met zijn paard Valentina Van ’t Heike. Lansink bleef twee rondgangen foutloos. Dat presteerden ook Denis Lynch en Philippe Le Jeune. De Ier en de Belg hadden in de barrage echter een mindere tijd dan Lansink. (ANP)

Alleen judoka Bosch op podium in Tokio

TOKIO. De Nederlandse judoka’s hebben matig gepresteerd bij het Grand Slam-toernooi in Tokio. Edith Bosch was de enige die op het podium belandde. Ze behaalde zaterdag brons in de klasse tot 70 kilogram. Gisteren strandden Birgit Enke (-48 kg), Kitty Bravik (-52 kg), Michelle Diemeer (-57 kg), Danny Meeuwsen (-100 kg) en Grim Vuijsters (+100 kg) in de eerste ronde. (ANP)

Zege in Zuid-Afrika voor golfer Martín

MALELANE. De Spaanse golfer Pablo Martín heeft gisteren het Alfred Dunhill Championship in Malelane (Zuid-Afrika) gewonnen. Martín bleef met een totaal van 271 slagen (17 onder par) de Zuid-Afrikaan Charl Schwartzel één slag voor. Anders Hansen uit Denemarken eindigde als derde met 274 slagen. De Nederlander Joost Luiten eindigde op een gedeeld 35ste plaats, met een totaal van 285 slagen. (ANP)

Tiger Woods stopt voorlopig met golf

MIAMI. Tiger Woods stopt voor onbepaalde tijd met professioneel golfen. Dat heeft de door schandalen achtervolgde golfer vrijdag op zijn website laten weten. De 33-jarige Woods raakte in opspraak na een bizar auto-ongeluk op zijn landgoed. Daarna doken allerlei verhalen op over huwelijksproblemen en buitenechtelijke affaires. (ANP)