'Smit bood geld voor startplaats'

Voormalig schaatsster Gretha Smit en haar coach Ingrid Paul zouden tijdens de Olympische Spelen van Turijn in 2006 50.000 euro hebben geboden aan de Poolse Katarzyna Wojcicka als zij zich zou terugtrekken voor de vijf kilometer. Indien Wojcicka had toegehapt kon Smit als eerste reserve op die afstand starten. De Poolse weigerde en Smit liep olympische deelname mis. Dit beweerde Wojcicka gisteren in een tv-reportage van de NOS. Het is volgens de internationale schaatsunie ISU ontoelaatbaar dat er geld wordt geboden in ruil voor een afmelding. Smit, inmiddels gestopt, verklaart tegenover Sportweek niet te weten of er geld is geboden. Paul ontkent betrokkenheid: „Ik zou niet weten waar ik dat geld vandaan had moeten halen”, zei ze tegen persbureau ANP. (NRC)