Skifederatie bezorgd om serie ongevallen op piste

De internationale skifederatie FIS heeft gisteren grote zorgen geuit over de reeks ongevallen in het nog prille skiseizoen. De FIS wil onderzoeken waarom al zoveel skiërs in de wereldbekercyclus blessures hebben opgelopen. Dit weekeinde raakten in Val d’Isere de toppers Didier Cuche en Ivica Kostelic geblesseerd.

De Zwitser Cuche meldde zich gisteren met nek- en schouderklachten af voor de reuzenslalom. Cuche was tijdens de training onderuitgegaan. Kostelic liep tijdens de supercombinatie schade aan de meniscus van zijn knie op. De dertigjarige Kroaat, wereldkampioen op de slalom in 2003, werd gisteren in Basel geopereerd aan zijn knie. Kostelic heeft in totaal al zes operaties aan zijn rechterknie ondergaan. Volgens de Kroatische skibond kan Kostelic rond Kerst weer beginnen met trainen.

Eerder in het seizoen liepen de Canadees John Kucera (wereldkampioen afdaling), de Amerikaan Thomas Lanning, de Fransman Pierre-Emmanuel Dalcin en diens landgenoot Jean-Baptiste Grange ernstige kwetsuren op. „De FIS is zeer bezorgd vanwege het grote aantal blessures aan het begin van het seizoen”, verklaarde een woordvoerder van de federatie.

De wereldbekercyclus gaat ondertussen gewoon door. Bij de wereldbekerwedstrijden in Val d’Isere won Marcel Hirscher gisteren de reuzenslalom. De twintigjarige Oostenrijker, die na de eerste run al bovenaan stond, kwam tot een totaaltijd van 2.16,28 minuten en behaalde daarmee de eerste wereldbekerzege uit zijn carrière. De Italiaan Massimiliano Blardone eindigde op respectabele afstand als tweede (2.17,05). Benjamin Raich uit Oostenrijk werd derde met een totaaltijd van 2.17,60.

Raich, vrijdag winnaar van de supercombinatie, nam de leiding in de algemene wereldbekerstand over van Carlo Janka. De Zwitser beleefde een slecht weekeinde in Val d’Isere. Janka wist bij geen van de drie disciplines de eindstreep te halen. Vorige week in Beaver Creek had Janka nog grote indruk gemaakt door in drie dagen drie onderdelen te winnen.

De Oostenrijkers waren oppermachtig in Val d’Isere. Behalve Raich (supercombinatie) en Hirscher (reuzenslalom) was ook Michael Walchhofer succesvol. Hij won zaterdag de Super-G.

In het Zweedse Are won Sandrine Aubert gisteren de wereldbekerwedstrijd slalom. De Franse skister klokte over twee runs 1.43,24 minuut en hield daarmee de Duitse zusjes Riesch achter zich. Maria Riesch eindigde als tweede in 1.43,69, Susanne Riesch werd derde in 1.44,20. (ANP)