Roemenië hertelt, maar alles blijft bij het oude

Ook nu het Roemeense Constitutionele Hof 138.000 ongeldige stemmen nader heeft bekeken en een deel alsnog geldig heeft verklaard , blijft de conservatieve Traian Basescu winnaar van de presidentsverkiezingen. Dat zijn sociaal-democratische uitdager Mircea Geoana erin slaagde te bewijzen dat er fouten zijn gemaakt, helpt wellicht wel de gemoederen tot bedaren te brengen, denkt Nicolae Taran, professor economie in Timisoara en politiek analist. „Het Hof laat daarmee zien tenminste enige autonomie te hebben en hun wettelijke rol serieus te nemen.” Dat noemt hij een prettige verrassing.

Geoana, die op de avond van de verkiezingen van 6 december al een overwinningstoespraak had gehouden, bleek de ochtend nadien te hebben verloren met een verschil van 70.000 stemmen. Vervolgens klaagde hij over verkiezingsfraude, vooral met stemmen uit het buitenland, die pas ’s nachts werden geteld en bijna allemaal voor Basescu waren. Dit vermoeden van fraude blijft vooralsnog bestaan. Roemenen uit het buitenland belden afgelopen weekend naar tv-uitzendingen om hun beklag te doen. Zo was een man uit Spanje gebeld om te controleren of zijn burgerservicenummer wel klopte, maar hij had niet eens gestemd.

Het maakt niet uit wie van de twee wint, zegt Florin Ciobanescu, een gepensioneerde jurist. Hij vindt het maar een schijnvertoning dat de ongeldige stemmen opnieuw bekeken werden. „We doen alsof er een democratie is, maar die hebben we niet echt.” Het Hof stond volgens hem voor de onmogelijke opgave te oordelen „wie van de twee dieven het minst gestolen heeft”.