PvdA: nooit in kabinet met Wilders' PVV

De PvdA zal „nooit” met de PVV van Geert Wilders aan een kabinet deelnemen. Dat zei PvdA-leider Wouter Bos eergisteren tijdens het congres van zijn partij in Apeldoorn.

„Het Nederland van Wilders is ons Nederland niet”, zei Bos. Zijn stellingname werd door de kleine duizend aanwezigen met een langdurige staande ovatie begroet.

Volgens Bos heeft de weigering om ooit met Wilders te regeren „niets te maken met uitsluiten, demoniseren, cordons sanitaires of met de persoon Wilders, en het heeft al helemaal niets te maken met minachting voor zijn kiezers”. De PvdA wil duidelijkheid bieden, zei Bos. Hij wees naar de nieuwe verkiezingsposter van de partij, waar een blond jongetje naar een grote mensenmassa kijkt. „Het Nederland waar wij willen dat hij opgroeit, is niet het Nederland waar Wilders aan werkt.”

In mei had Bos regeren met de PVV al „volstrekt ondenkbaar” genoemd. De PvdA is door veel leden bekritiseerd omdat zij onvoldoende tegenwicht zou bieden aan de anti-islamitische retoriek van Wilders. D66, GroenLinks, de ChristenUnie en de SP gaven al te kennen niet met Wilders te zullen regeren.

De partijtop wist de onrust binnen de partij over een verlenging van de militaire aanwezigheid in Uruzgan te kanaliseren. Fractievoorzitter Mariëtte Hamer verzekerde dat de fractie aan het standpunt zou vasthouden weg te gaan uit Uruzgan en geen grote missie elders in Afghanistan te beginnen.

Partijleider Bos deed ook een oproep aan de vakbonden om zich weer aan de zijde van de PvdA te scharen. Het besluit van de coalitie de AOW-leeftijd te verhogen, heeft de verhouding tussen de PvdA en de vakbonden onder druk gezet. Maar volgens Bos kunnen partij en werknemersorganisaties niet zonder elkaar: „Wij staan er een stuk slechter voor als we die strijd zonder jullie moeten voeren. En jullie zullen het niet redden als je het van de PVV en de SP zult moeten hebben.” Die twee partijen zijn tegenstanders van verhoging van de AOW-leeftijd.

In zijn toespraak veegde Bos ook de vloer aan met VVD-leider Mark Rutte, die hij op economisch gebied een spookrijder noemde, die denkt dat alle andere mensen op de snelweg de verkeerde kant uit rijden. Ook D66-leider Alexander Pechtold kreeg een terechtwijzing. „Een beetje meer inhoud zou hem niet misstaan.”