Politici wacht chaos

Een dagelijks verslag van belangrijke ontwikkelingen in Kopenhagen.

Niet alleen buiten het vergadercentrum van de klimaattop in Kopenhagen liep de spanning hoog op dit weekeinde, ook binnen was het erg onrustig. Arriverende ministers wilden allemaal graag hun zegje doen, en opvallend vaak klonk daarin het woord ‘nee’.

Neem India. Minister van Milieu Jairam Ramesh zei ‘nee’ tegen een ontwerpverdrag waar vorige week langdurig op is gezwoegd, ‘nee’ tegen concrete afspraken over wereldwijde reductiedoelstellingen, zeker zolang rijke landen niet met geld over de brug komen en ‘nee’ tegen pottenkijkers die Indiase plannen voor emissiereducties willen beoordelen.

Van de kant van rijke landen klonk dit weekeinde ook af en toe een ‘nee’. Tegen vage toezeggingen van grote ontwikkelingslanden bijvoorbeeld en tegen te grote verwachtingen voor geld voor klimaatbeleid in arme landen.

Het zijn zomaar twee voorbeelden, die kunnen worden aangevuld met een ‘nee’ van Afrikaanse landen of China . Ze verklaren waarom Madeleen Helmer, die voor het Rode Kruis de onderhandelingen volgt, de tweede week van de klimaattop, waarin de politici het overnemen van ambtelijke onderhandelaars zo „risicovol” vindt. Volgens haar zijn politici geschrokken van de chaos waarin ze op de top terechtkomen. Meestal liggen de hoofdlijnen van een akkoord wel vast als politici zich openlijk met een onderwerp gaan bemoeien. „Het gevaar bestaat dat er besluiten worden genomen die later hersteld moeten worden”, zegt ze per telefoon, alleen omdat politici niet met lege handen willen staan. Of dat allerlei loze beloftes worden gedaan die nooit worden nagekomen.

Je moet geen te grote verwachtingen hebben, zegt Helmer. Dan is er reden voor optimisme. Want was er ooit zo’n grote betrokkenheid van zoveel wereldleiders ?

    • Paul Luttikhuis