Pijpleiding voor gas naar China geopend

Met de ingebruikname van een gaspijpleiding van Turkmenistan naar China, vandaag, heeft Peking het Russische monopolie op de export van Centraal-Aziatisch gas definitief gebroken.

Vanochtend begon het gas te stromen door de circa 7.000 kilometer lange pijpleiding, van het oosten van Turkmenistan naar Xinjiang in het westen van China, via Oezbekistan en Kazachstan. De pijpleiding heeft een capaciteit van 40 miljard kubieke meter per jaar en moet in 2012-2013 volledig benut worden.

De openingsceremonie van het Turkmeense gedeelte van de pijpleiding had vanochtend plaats. Bij die ceremonie, in het westelijk gelegen Saman-Depe, waren de Chinese premier Hu Jintao en de Turkmeense president Goerbangoli Berdimoechamedov aanwezig, alsook de Kazachse en Oezbeekse presidenten. De vier draaiden symbolisch de gaskraan open, waarna zij elkaar omhelsden.

Gisteren al was er in Astana, de hoofdstad van Kazachstan, een ceremonie ter gelegenheid van de opening van het Kazachse gedeelte van de pijpleiding. President Noersoeltan Nazarbajev zei bij die gelegenheid: „Dit is een groots bouwproject, dat op den duur de eeuwenoude Zijderoute zal doen herrijzen.” Zijn Turkmeense collega Berdimoechamedov herhaalde die woorden.

Voor de Centraal-Aziatische landen markeert de ingebruikname van de pijpleiding het begin van de diversificatie van hun exportroutes voor gas. Tot nu toe exporteerden Kazachstan en Turkmenistan vrijwel al hun gas naar Rusland, maar beide landen proberen al langere tijd om van dit monopolie van Moskou af te komen.

Tussen Turkmenistan en Rusland zijn de energiebetrekkingen problematisch. Sinds een explosie bij een pijpleiding in april exporteert Turkmenistan geen gas meer naar Rusland, hoewel de pijpleiding inmiddels gerepareerd is. Volgens Turkmenistan liet Rusland de leiding exploderen om onder een ongunstig contract uit te komen. (AFP, AP)