op nrcnext.nl

Discussie over artsen en studie medicijnen

Donderdag pleitte Jan Borleffs, de vicedecaan onderwijs van het UMC Groningen, in nrc.next voor het afschaffen van de loting voor de studie medicijnen. Borleffs wil dat nieuwe studenten worden geselecteerd op karaktereigenschappen, door middel van gerichte tests. Hij verwacht dat er zo minder dokters komen die zich lomp gedragen tegen patiënten. Hieronder enkele reacties op het nextblog.

„Een betere optie is om tijdens de studie ook aandacht te besteden aan de omgang met patiënten. Het zou zonde zijn om een goede arts af te wijzen vanwege zijn slechte manieren. Lompheid is gemakkelijk af te leren.” Harald

„Ik ben zelf zo’n student die op deze manier is geselecteerd in Groningen. Dit is absoluut een goede manier om studenten te werven. Zelden zulke gemotiveerde studenten meegemaakt: je moet hard werken voor je plaats, dus wil je je ook bewijzen.” Emma

„Tuurlijk zijn er lompe dokters, wel steeds minder. Er zijn ook lompe patiënten; steeds meer.” Phil

„Een test bij toelating is geen oplossing. Beter is het om tijdens de opleiding aandacht te besteden aan deze kant van werken in de zorg. Dat gebeurt gelukkig al steeds meer. Dat alleen is echter niet genoeg, er moet ook ingegrepen worden bij instellingen waar dit soort gedrag wordt gedoogd.” Dirk Jan

Lees meer reacties op nrcnext.nl