Ontspan!

Ze konden nog geen ei bakken, Roel en Robert. Echt niet. Ik zag ze pielen met het fornuis – hoe moet-ie eigenlijk aan? – een klontje margarine en een duidelijk niet al te vers ei. Herman den Blijker betwijfelde of dit soort mannen nog bestond. Eerlijk gezegd, ik ook. Wat dat betreft was Koken met Kerst, de kerstspecial van Den Blijker die RTL4 vorige week uitzond, heel verhelderend.

De Brabantse zwagers schaamden zich niet bepaald voor hun klunzigheid. Olijk onhandig onderwierpen ze zich vier dagen lang aan een stoomcursus productkennis en koken. Verbaasden zich over de smaak van goed gerijpt vlees. Sneden zeven keer in hun vingers. Verprutsten de rösti. En presenteerden uiteindelijk glunderend van trots hun driegangendiner aan vrienden en familie. Er kon ergens een pleistertje in de soep zwerven, maar verder? Ze gingen ervoor met Kerst.

Best een vermakelijk uurtje was dat. (De uitzending en recepten zijn terug te vinden op de website van RTL.) Maar waarom had Den Blijker zoiets ingewikkelds bedacht als rösti? Als je (nog) niet zoveel handigheid hebt in koken, waarom zou je je dan met Kerst al die stress op de hals halen? Waarom niet gewoon iets eenvoudigs gemaakt, iets wat je helemaal kunt voorbereiden, desnoods dagen vooraf, zodat je op het moment suprême niet met klotsende oksels en kapotgeraspte vingers zestien tegenstribbelende aardappelschijfjes hoeft om te draaien in kokendheet vet?

Het kan ook anders. Meer ontspannen. Dat wil ik deze week proberen te bewijzen. Met iedere dag een Roel-en-Robert-proof kerstgerecht. Met vrijdag een voor iedereen haalbaar viergangenkerstmenu. En met donderdagavond een kerstdinerspreekuur. Van 18.00 tot 19.00 uur kun je me tijdens een live-chat op www.nrcnext.nl alles vragen over vlees braden, vis fileren, ijs flamberen of wat je ook maar van plan bent aanstaande Kerst.

Gebakken aardappelen uit de oven zijn veel makkelijker dan aardappelkoekjes uit de pan. Met onderstaand recept maak je ze extra feestelijk door ze te ‘parfumeren’ met saffraan. De hoeveelheden zijn berekend op vier personen, maar kunnen worden vermenigvuldigd. Gebruik dan wel twee ovenschalen en probeer van tevoren even uit of die samen in je oven passen.

Voor 8 personen:

1 kilo kruimige aardappelen

een plukje saffraan (ongeveer 20 draadjes)

extra vergine olijfolie

Schil de aardappelen en zet ze op met ruim gezouten water. Kook ze 5 minuten en giet ze daarna af. Week de saffraan 10 minuten in een half glas warm water.

Snijd grote aardappelen in kwarten, halveer kleinere. Verdeel de aardappelen over de bodem van een ovenschaal. Sprenkel er het saffraanwater en wat olijfolie over en bestrooi met zout. (Tot zover kun je dit een paar uur tevoren al maken.)

Verwarm de oven op 175 graden. Bak de aardappelen in 40 minuten goudbruin en krokant in de oven. Besprenkel ze voor het serveren nogmaals met olijfolie.

Wat ga jij koken met Kerst? Vertel erover op www.nrcnext.nl/koken.

    • Janneke Vreugdenhil