Onderzoek in oude zaak Gretha Smit

Schaatsbond KNSB en sportkoepel NOC*NSF laten een commissie onderzoek doen naar de beschuldigingen die zijn geuit jegens het kamp rond schaatsster Gretha Smit over de Spelen in Turijn (2006).

Het toenmalig team van de schaatsster, Telfort, zou destijds 50.000 euro hebben geboden aan de Poolse Katarzyna Wojcicka als zij zich zou terugtrekken voor de vijf kilometer. Smit was in Turijn op die afstand eerste reserve en kon alleen rijden bij afmelding van een concurrent.

Ondanks het aanbod besloot Wojcicka gewoon deel te nemen aan de 5.000 meter, zo bevestigde ze desgevraagd in een reportage die gisteravond door de NOS werd uitgezonden.

Smit, die enkele weken geleden stopte met schaatsen, kwam daardoor in Turijn op haar favoriete afstand niet in actie.

De voorzitters van NOC*NSF en KNSB, Erica Terpstra en Doekle Terpstra, reageerden gisteren in een gezamenlijke persverklaring. „We moeten zo snel mogelijk helder hebben wat er zich rondom die 5 kilometer in Turijn heeft afgespeeld, zodat we stelling en indien nodig maatregelen zullen kunnen nemen”, stelden beide voorzitters.

In Salt Lake City, waar afgelopen weekeinde wereldbekerwedstrijden werden gehouden, ontkende Ingrid Paul de aantijgingen. „Ik zou niet weten waar ik dat geld vandaan had moeten halen”, zei ze tegen het persbureau ANP. „Ik ben alleen bij alle ploegen langsgegaan om te horen of iemand zich nog zou afmelden voor de 5.000 meter. Ik kan me niet eens herinneren of ik bij Wojcicka ben langs geweest. Het is flauw dat dit nu weer opgerakeld wordt.”

Nederland verloor in Turijn op de 5.000 meter een startplek, omdat Moniek Kleinsman op de 3.000 meter niet bij de beste zestien was geëindigd.

Wojcicka zei in de NOS-reportage dat ze niet zou zijn gestart als haar geen geld was geboden, omdat de afstand niet in haar planning zat. „Maar toen mij geld werd geboden heb ik gezegd: dan rijd ik wél.” De Poolse was bang dat de schaatswereld anders zou denken dat ze voor het geld had gekozen.

Destijds circuleerden in Turijn al geruchten dat sponsor Telfort geld had geboden aan TVM voor de startplek van Renate Groenewold. Die zaak leidde tot een ruzie tussen de coaches Kemkers en Paul.