Nieuwe ruzie regime Iran en oppositie

In Iran is opschudding ontstaan na beschuldigingen van de autoriteiten dat betogers van de oppositie vorige week een foto hebben verbrand van ayatollah Khomeiny, de haast onaantastbare oprichter van de islamitische republiek.

Oppositieleiders zeggen dat het herhaaldelijk op de staatstelevisie getoonde incident – beelden van handen die een foto van Khomeiny in brand steken – is vervalst. Op websites van de oppositie werden de beschuldigingen gezien als opmaat naar nieuwe, nog hardere maatregelen tegen de oppositie, mogelijk de arrestatie van oppositieleiders Mir Hossein Mousavi en Mehdi Karroubi.

Opperste leider ayatollah Ali Khamenei waarschuwde de leiders van de oppositie gisteren dat ze „afstand moeten nemen” van de betogers die „zich verzetten tegen de imam [Khomeiny], de revolutie en de islam”. In zijn door de staatstelevisie uitgezonden toespraak doelde Khamenei duidelijk op ex-premier Mousavi en ex-parlementsvoorzitter Karroubi. Dezen hebben er in hun campagne tegen de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad juist steeds de nadruk op gelegd dat ze vasthouden aan het islamitische systeem van ayatollah Khomeiny.

Khamenei verklaarde dat hijzelf niet in „zuiveringen” gelooft. Maar, zei hij, „sommigen nemen afstand [van de islamitische republiek] en zij hebben een familieruzie veranderd in een gevecht tegen het regime”. Dat is des te erger, zei hij, omdat westerse landen „die de incarnatie zijn van de tirannie” hen steunen.

De hoofdaanklager in Teheran, Abbas Jafari Dolatabadai, zei vanochtend dat degenen die bij het verbranden van de foto waren betrokken, zijn opgepakt. Een van hen heeft bekend, voegde hij eraan toe. Hij kondigde aan dat „geen genade” zal worden getoond met „degenen die de stichter van de revolutie hebben beledigd”.

In diverse steden gingen zaterdag conservatieve geestelijken en andere aanhangers van het regime de straat op om de hervormingsgezinde oppositie te verketteren. Ze schreeuwden ‘Dood aan Amerika’ en ‘Dood aan de tegenstanders van de opperste leider’. Honderden studenten protesteerden gisteren op het terrein van de Universiteit van Teheran juist tegen de volgens hen valse beschuldigingen tegen de oppositie. (Reuters, AP, AFP)