,Nederland wist dat Irak geen chemische wapens had’

Onder die kop plaatst overheids-webzine Re.Public de neerslag van een gesprek met iemand die niet is geraadpleegd door de commissie-Davids.

Oud-TNO’er Jan Medema, die als autoriteit geldt op het gebied van chemische wapens, kent alle Nederlandse en meerdere buitenlandse VN-wapeninspecteurs goed. ‘Via hen wist ik ruim voor de oorlog al dat de Irakezen geen nucleaire en chemische wapens meer bezaten.’

De commissie-Davids rapporteert in januari de bevindingen van haar onderzoek naar de manier waarop de Nederlandse regering besloot deel te nemen aan de Irak-oorlog, geleid door G.W. Bush en T. Blair. Medema:

Dr. Koos Ooms, die verschillende malen voor de VN in Irak is geweest en nauw betrokken was bij de inspecties, vertelde enkele maanden voor zijn dood dat hij ervan overtuigd was dat de chemische wapens in Irak opgeruimd waren. Voor de productie heb je namelijk grote installaties nodig en die waren allemaal ontmanteld na de eerste Golfoorlog. Dat gebeurde onder leiding van een andere Nederlander, overste Cees Wolterbeek, die later voor de NATO en de AIVD werkte. Het kan ook de MIVD zijn geweest, want die twee werken veel samen, maar hij zat in elk geval in het gebouw van de AIVD.

Nederland wist van de hoed en de rand door eigen waarnemingen. Maar, zegt Medema, ingaan tegen de inlichtingendiensten van de grote broers, betekent dat je een tijd niets meer van ze te horen krijgt. Het wordt toch wel interessant waar Davids c.s. mee komen. Als het verhaal niet glashelder is zal een parlementaire enquete onvermijdelijk zijn.

    • Marc Chavannes