Nederland kort

Ombudsman: zorg over verruwing in relatie met kabinet

AMSTERDAM. De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is ongelukkig met de „verruwing” in de verhouding tussen hem en het kabinet. „Het spel wordt erg hard gespeeld”, zo zei Brenninkmeijer gisteren in het tv-programma Buitenhof. De Ombudsman reageerde hiermee op de kritiek van vicepremier Wouter Bos, die vrijdag zei dat het kabinet „geschrokken en geschokt” was door Brenninkmeijers commentaar op de rellen bij het strandfeest in Hoek van Holland. In een lezing aan de Universiteit van Tilburg zei de Ombudsman donderdag dat de politie „excessieve maatregelen” heeft gebruikt om zich te verdedigen. Volgens Brenninkmeijer is onterecht de indruk ontstaan dat hij het heeft opgenomen voor de relschoppers. De Ombudsman erkende gisteren dat hij geregeld botst met het kabinet. Premier Jan Peter Balkenende vindt bijvoorbeeld dat Brenninkmeijer niet bevoegd is onderzoek te doen naar klachten van Edwin de Roy van Zuydewijn. En justitieminister Ernst Hirsch Ballin lag lange tijd met de ombudsman in de clinch over de behandeling van een zakenman die het slachtoffer is geworden van ID-fraude. Brenninkmeijer constateerde een aantal keren „een draai om de oren”. „De marges zijn smal.” (ANP)

‘CBR dit jaar verlies van bijna 8 miljoen’

RIJSWIJK. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) lijdt dit jaar een verlies van bijna 8 miljoen euro. Dat leidt de NOS af uit een intern stuk. In september stuurde minister Camiel Eurlings (Verkeer, CDA) de Tweede Kamer al een brief over de financiële tegenvallers als gevolg van pensioenverplichtingen en een reservering van 8,6 miljoen voor een reorganisatie. Omdat de Ondernemingsraad bezwaar maakt, is deze reorganisatie nog altijd niet uitgevoerd. Verder heeft het CBR dit jaar te kampen met een daling van de examens voor het beroepsgoederenvervoer. Door de financiële crisis is het aantal examens voor de transportbranche met 25 procent gedaald en daarmee ook de inkomsten. Volgens de woordvoerder zijn de problemen met de automatisering waarover minister Eurlings berichtte grotendeels opgelost. Het CBR verwacht in 2010 op een positief resultaat van 1,2 miljoen euro uit te komen. (ANP)

23-jarige man dood na vechtpartij in Tilburg

TILBURG. Een 23-jarige man uit Tilburg is in de nacht van zaterdag op zondag overleden nadat hij zaterdagmiddag verwikkeld was geraakt in een vechtpartij op het Textielplein in de gemeente. Dat meldde de politie gisteren. De man liep samen met een 22-jarige vriend over het plein, toen er om onbekende reden een vechtpartij ontstond met twee onbekende mannen. Deze mishandelden de 23-jarige man zwaar. Zijn vriend probeerde het geweld te beëindigen en ving hierbij meerdere klappen op. De 23-jarige overleed ’s nachts in het Sint Elisabeth Ziekenhuis. (ANP)