Mogelijk nieuw front in Pakistan

Het Pakistaanse leger bereidt zich voor op de volgende slag tegen de Pakistaanse Talibaan, nu duidelijk is dat het de leiders van de beweging niet heeft kunnen doden in Zuid-Waziristan. Premier Gilani noemde zaterdag de regio Orakzai als mogelijk nieuw front.

Gilani zei aanvankelijk dat het offensief in Zuid-Waziristan voorbij was, maar corrigeerde dat later en zei dat de operaties doorgaan. Hij voegde eraan toe dat „er nu over Orakzai gesproken wordt”.

Generaal Petraeus, commandant van de Amerikaanse operaties in de regio, merkte dit weekeinde op dat Pakistan zich uitsluitend op Pakistaanse opstandelingen richt, en „het veel zou helpen” als het leger ook Afghaanse militanten zou bestrijden. De leiding van de Afghaanse Talibaan verblijft in het Pakistaanse Quetta.

Het leger viel Zuid-Waziristan in oktober met 30.000 man binnen, om de Beweging van Pakistaanse Talibaan in haar belangrijkste bolwerken aan te vallen. De opstandelingen reageerden met een reeks aanslagen die zeker 500 levens heeft gekost. Volgens niet te verifiëren gegevens van het leger zijn in Zuid-Waziristan 589 militanten gedood, en 79 militairen.

Vermoed wordt dat Hakimullah Mehsud en andere opstandelingenleiders zijn ontkomen naar Noord-Waziristan, Orakzai en Kurram. Zo’n 40.000 inwoners zijn Orakzai onlangs ontvlucht na luchtaanvallen op militanten. Gisteren zei het leger 22 militanten gedood te hebben in Kurram.

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft een contract met het beveiligingsbedrijf Blackwater voor de bewapening van onbemande vliegtuigjes beëindigd. Met die vliegtuigjes voert de CIA aanvallen uit op extremistenleiders in de grensregio. Volgens de CIA heeft Blackwater momenteel alleen een rol in ondersteuning en beveiliging van CIA-operaties. (AP, Reuters, BBC)