Lezer welkom.

Beste lezer, welkom op dit nieuwe blog. Het is getiteld Madrid, naar de standplaats van uw correspondent. Maar het voornemen is hier te bloggen over heel Spanje én Portugal. Dat zal ik deels gaan doen aan de hand van enkele vaste rubrieken. Daarover in de volgende blogs meer.

Een van de rubrieken zal ik nu al onthullen: TTT - Toros, Tonterías y Terrorismo (respectievelijk: stieren, onbenulligheden en terreur). Het is deze trits van clichés, waarschuwt deze Britse collega in dit boek, waar elke Spanje-correspondent al snel gek van wordt. Op dit blog zullen niettemin elke week de meest aansprekende of veel betekende voorbeelden verzameld worden. Deze week zijn dat:

Toros: Na de referenda van gisteren zal deze week opnieuw veel aandacht uitgaan naar Catalonië. Waarschijnlijk vrijdag stemt het Catalaanse parlement over een burgerinitiatief om stierengevechten in de regio te verbieden. Centrale vraag: zal een mogelijk verbod ingegeven zijn door oprechte zorg over dierenrechten? Of speelt ook mee dat stierenvechten gezien wordt als typisch ‘Spaans’ feest, dat sommige nationalistische Catalanen graag verboden zien?

Tonterías: Verscheen een van de bekendste artiesten van het land vorige week dronken op een popgala? Deze Amaia Montero, oud-zangeres van de band La Oreja de Van Gogh, kreeg er een prijs uitgereikt voor haar eerste solo-album en leek beschonken. Ze wankelde de trappen af en verhaspelde in haar dankwoord s en de z (hier video). Vervolgens gaf ze een optreden vol valse noten weg.

Terrorismo: de veroordeling vandaag, van tien Pakistaanse mannen en een Indiër, wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. De groep zou een aanslag hebben beraamd op de metro van Barcelona. Belangrijkste getuige van het OM was getuige ‘F1’. Een van de veroordeelden woonde overigens ooit een tijdje in Nederland, waar de autoriteiten zijn risico in ieder geval hoog inschatte.

    • Merijn de Waal