Kort nieuws Sport

Bobsleesters via Winterberg naar Spelen Vancouver

WINTERBERG, 14 dec. - De Nederlandse bobsleesters Esmé Kamphuis en Tine Veenstra hebben zich zaterdag verzekerd van een startbewijs op de Olympische Spelen van Vancouver. Het duo eindigde bij de wereldbekerwedstrijd in Winterberg als negende. Dat was ruim voldoende voor vormbehoud. Kamphuis en Veenstra haalden vorig seizoen een nominatie voor ‘Vancouver’ binnen, maar moesten deze winter nog een keer in de top tien finishen om naar Canada te mogen vertrekken. Het tweetal hikte al het hele seizoen aan tegen de eis een keer bij de eerste tien te eindigen. (ANP)

Lotus in F1 met Trulli, Kovalainen

KUALA LUMPUR, 14 dec. - De autocoureurs Jarno Trulli en Heikki Kovalainen hebben voor 2010 toch een stoeltje gevonden in de Formule 1. De Italiaan en de Fin zijn in dienst genomen van het nieuwe team Lotus F1. De renstal van de steenrijke Maleisische ondernemer Tony Fernandes maakte dat vandaag bekend. Trulli (35) reed de afgelopen vijf seizoenen voor Toyota, dat eind van deze WK-cyclus besloot zich uit de Formule 1 terug te trekken. Kovalainen (28) kwam de laatste twee seizoenen uit voor McLaren, maar is daar door de komst van wereldkampioen Jenson Button overbodig geworden. (ANP)

Kanis en Hijgenaar sterk op wielerbaan

CALI, 14 DEC. - De baanwielrensters Willy Kanis en Yvonne Hijgenaar hebben bij wereldbekerwedstrijden in Cali (Colombia) de teamsprint gewonnen. Dat deden zij een dag nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bekendmaakte dat het onderdeel aan het olympisch baanprogramma wordt toegevoegd. Het Nederlandse koppel versloeg in de finale het duo Gaivenite/Krupeckaite uit Litouwen. Kanis, die donderdag al zilver haalde op de sprint, werd ook nog tweede op de tijdrit. Daarin moest ze alleen Simona Krupeckaite voor zich laten. (ANP)

Zorgen skifederatie om ongelukken

VAL D’ISèRE, 14 dec. - De internationale skifederatie (FIS) heeft gisteren grote zorgen geuit over de reeks ongevallen in het nog prille seizoen. De FIS wil onderzoeken waarom al zoveel skiërs in de wereldbekercyclus blessures hebben opgelopen. Afgelopen weekeinde raakten in Val d’Isere de Zwitser Didier Cuche en de Kroaat Ivica Kostelic geblesseerd. Eerder liepen onder anderen de Canadees John Kucera, de Amerikaan Thomas Lanning, de Fransman Pierre-Emmanuel Dalcin en diens landgenoot Jean-Baptiste Grange forse blessures op. (ANP)

Lansink winnaar Grote Prijs Parijs

PARIJS, 14 dec. - Springruiter Jos Lansink heeft gisteren in Parijs de Grand Prix gewonnen. De wereldkampioen uit België, geboren in Twente, was in een sterk internationaal veld de beste met zijn paard Valentina Van ’t Heike. Lansink bleef twee rondgangen foutloos. Dat presteerden ook Denis Lynch en Philippe Le Jeune. De Ier en de Belg hadden in de barrage echter een mindere tijd dan Lan-sink. (ANP)

Judo: alleen Bosch op podium Tokio

TOKIO, 14 dec. - De Nederlandse judoka’s hebben matig gepresteerd bij het Grand Slam-toernooi in Tokio. Edith Bosch was de enige die op het podium belandde. Ze behaalde zaterdag in de Japanse hoofdstad brons in de klasse tot 70 kilogram. (ANP)