Kort nieuws Kunst

Theatermaker Ab Gietelink terug naar de rechter

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 14 dec. - Ab Gietelink van theatergroep Nomade gaat terug naar de rechter nu het podiumfonds NFPK wederom zijn subsidieaanvraag heeft afgewezen. De Raad van State vernietigde in juli de aanvankelijke afwijzing omdat deze onvoldoende onderbouwd was. Dezelfde door de Raad van State gekapittelde commissie heeft nu wederom een negatieve uitspraak gedaan, zij het uitgebreider onderbouwd. Ook Gietelinks bezwaar dat de theatercommissie inmiddels door een andere rechter, in de zaak- Theatercompagnie, is gegispt omdat een der leden zelf een subsidieaanvraag bij zijn eigen commissie had ingediend, vond bij het fonds geen gehoor.

Nieuwe prijs voor jonge kunstenaars

Door onze kunstredactie

rotterdam, 14 dec. - De Oekraïense zakenman en kunstverzamelaar Viktor Pintsjoek heeft twee nieuwe kunstprijzen ingesteld. Dat meldt artinfo.com. De Nieuwe Generatie Kunstprijs zal tweejaarlijks worden uitgereikt een een internationale kunstenaar tot 35 jaar. De prijs is een geldbedrag van 100.000 dollar. De andere prijs, die 4 december voor het eerst werd uitgereikt aan Artem Volokitin, is bestemd voor Oekraïense jonge kunstenaars. De prijs is ruim twaalfduizend dollar.

Ganzenveer voor Joke van Leeuwen

AMSTERDAM, 14 dec. - De Gouden Ganzenveer 2010 is voor schrijfster, illustrator en performer Joke van Leeuwen. Sinds vorig jaar is zij stadsdichter van Antwerpen. Van Leeuwen schrijft zowel voor kinderen als voor volwassenen proza en poëzie. Eerder ontvingen Adriaan van Dis, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman de jaarlijkse prijs. De schrijfster krijgt de Gouden Ganzenveer 8 april in Amsterdam uitgereikt. (ANP)

Ellen Deckwitz wint Poetry Slam

UTRECHT, 14 dec. - Dichtster Ellen Deckwitz (27) heeft zaterdagavond het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam gewonnen. De studente literatuur- en cultuurwetenschap in Utrecht was de enige vrouwelijke deelneemster in poppodium Tivoli De Helling en „overduidelijk” de beste, volgens zowel juryvoorzitter Jules Deelder, als het publiek. (ANP)