Kort nieuws Economie

Kroes akkoord met redding RBS

BRUSSEL, 14 dec. - De Europese Commissie is vandaag akkoord gegaan met het reddingsplan voor Royal Bank of Scotland (RBS). Volgens Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) is de staatssteun die deze bank heeft ontvangen niet in strijd met de EU-regels. De RBS, een van de grootste financiële instellingen in de EU, kwam in 2008 in grote problemen, onder meer doordat ze zich had vertild aan de overname van een deel van ABN Amro een jaar eerder. Om te voorkomen dat RBS zou omvallen, namen de Britse autoriteiten het bedrijf over. Ze pompten volgens de woordvoerder van Kroes tussen de 60 en 100 miljard pond (tussen 66 en 110 miljard euro) in de bank. „Het grootste bedrag dat een bedrijf ooit aan staatssteun heeft ontvangen in de EU”, aldus de woordvoerder. (ANP)

Stockholm eerste met 4g-netwerk

STOCKHOLM, 14 dec. - De Zweedse hoofdstad Stockholm is sinds vandaag ’s werelds eerste stad met commerciële mobiele verbindingen die tien keer sneller zijn dan de oude. IT-fabrikant Ericsson en telecomaanbieder TeliaSonera namen het vierde generatie (4g) mobiele netwerk in gebruik. Dat is de opvolger voor het 3g-netwerk (umts) dat ook in Nederland in gebruik is. Tijdens een proef behaalde het 4g/lte-netwerk een downloadsnelheid van 150 Mbit per seconde. (ANP)

Project DNV voor rivieren Vietnam

AMERSFOORT, 14 dec. - Advies- en ingenieursbureau DHV gaat 250 kilometer van de Mekong-rivier in Vietnam beter bevaarbaar maken. Het gaat om verbreding en verdieping van de rivier, de bouw en renovatie van achttien bruggen en de aanleg van een nieuwe sluis. Met de opdracht is een bedrag van 100 miljoen euro gemoeid. (ANP)