Kort nieuws Buitenland

Britten passen omstreden wet pedoseksuelen aan

Door onze correspondent

Londen, 14 dec. - De Britse regering heeft een plan aangepast om volwassenen die regelmatig omgaan met kinderen of andere kwetsbare groepen in de samenleving te laten controleren op pedofilie. Aanvankelijk zouden elf miljoen volwassenen, veelal ouders die als vrijwilliger activiteiten begeleiden van hun eigen kinderen op sportclubs, moeten worden gecontroleerd. Minister Ed Balls (Onderwijs) wil dit na kritiek van veel kanten terugbrengen tot naar schatting negen miljoen. De controles zijn bedoeld om te voorkomen dat pedofielen met een strafblad de kans krijgen met kinderen te werken. Veel verenigingen, die drijven op vrijwilligerswerk, klagen dat de controles hun functioneren ernstig bemoeilijken.

Wapens N-Korea onderschept

BANGKOK, 14 dec. - Een Thaise rechtbank heeft vandaag de hechtenis verlengd van de bemanning van een vrachttoestel dat afgelopen vrijdag in Bangkok was geland met 35 ton illegale wapens uit Noord-Korea. De politie arresteerde vijf bemanningsleden, vier uit Kazachstan en één uit de Balearen. Het toestel was in Bangkok geland om te tanken en was onderweg naar een andere, nog niet bekendgemaakte bestemming in Azië of het Midden-Oosten. Volgens een resolutie die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in mei heeft aangenomen na de tweede atoomproef van Noord-Korea, mag het land geen wapens of onderdelen daarvan uitvoeren. (Reuters)

Op Filippijnen 31 gevangenen bevrijd

MANILA, 14 dec. - Het Filippijnse leger maakt jacht op een groep van vermoedelijk islamitische extremisten die gisteren in het zuiden van het land bij een aanval op een gevangenis zeker 31 gedetineerden heeft bevrijd. Volgens legercommandanten behoren de bevrijde gevangenen tot moslimrebellen van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (Milf) en de Abu Sayyaf Groep. De gewapende bende die vorige week in het zuiden van de Filippijnen bijna vijftig mensen had gegijzeld, heeft deze gijzelaars gisteren laten gaan. (BBC, AP)