Kort nieuws Buitenland

Koerden boycotten Turks parlement na partijverbod

Ankara, 14 dec. - De 19 resterende parlementsleden van de vrijdag verboden Koerdische Democratische Gemeenschapspartij (DTP) hebben aangekondigd het Turkse parlement te boycotten uit protest tegen het besluit van het Constitutionele Hof. De DTP werd verboden op beschuldiging van banden met de verboden, separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). De 19 DTP’ers hadden kunnen doorwerken als onafhankelijke parlementsleden. Twee DTP-parlementariërs werden vrijdag uit hun zetel gezet. De DTP wil in beroep gaan bij het Europese Hof voor de mensenrechten in Straatsburg. Zowel in Istanbul als in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije hadden afgelopen weekeinde straatprotesten plaats tegen het verbod. (Reuters, AP)

Burgemeester van Kabul alsnog weg

Kabul, 14 dec. - De burgemeester van Kabul, die vorige week tot vier jaar cel veroordeeld werd, heeft gisteren alsnog zijn positie opgegeven. Abdul Ahad Sayebi is op borgtocht vrij in afwachting van zijn hoger beroep, en weigerde vorige week het vonnis te accepteren omdat hij slachtoffer zou zijn van een samenzwering. Een van zijn plaatsvervangers, Wahabuddin Sadat, is zaterdag gearresteerd in verband met dezelfde zaak: het vergeven van een leasecontract voor een markt zonder aanbesteding. Sayebi’s veroordeling is de eerste sinds president Karzai heeft aangekondigd de corruptie echt aan te zullen pakken. (Reuters)

Akkoord in Soedan over referendum

Khartoum, 14 dec. - De belangrijkste partijen van Noord- en Zuid-Soedan zijn het gisteren eens geworden over de voorwaarden van een referendum over de mogelijke onafhankelijkheid van Zuid-Soedan, zo hebben zij meegedeeld. Het referendum moet volgens het vredesakkoord van 2005 tussen noord en zuid in 2011 worden gehouden. De noordelijke Nationaal Congrespartij en de zuidelijke Soedanese Volksbevrijdings Beweging (SPLM) vormen samen de centrale regering in Khartoum, maar onderling groeiden spanningen door conflicten over deze en andere wetten. De bijzonderheden worden later bekendgemaakt. (Reuters, AP)

Houston: lesbienne als burgemeester

Houston, 14 dec. - De openlijk lesbische Democrate Annise Parker is verkozen tot burgemeester van Houston. De Texaanse stad is de vierde stad van de Verenigde Staten, met 2,2 miljoen inwoners. Daarmee is Houston de grootste gemeente van de VS waar een homoseksuele man of vrouw aan het hoofd staat. In de aanloop naar de verkiezingen hadden tegenstanders gehamerd op Parkers geaardheid. Homoseksuelen zijn eerder verkozen tot burgemeester in kleinere Amerikaanse steden, waaronder Portland, Providence en Cambridge. (AP, Reuters)

Abchazië: president wint verkiezingen

Soechoemi, 14 dec. - Sergej Bagapsj, president van de opstandige Georgische regio Abchazië, heeft bij de verkiezingen zaterdag een tweede termijn gewonnen. Volgens voorlopige uitslagen kreeg hij 59 procent van de stemmen. Hij versloeg vier andere kandidaten, die Bagapsj van verkiezingsfraude hebben beschuldigd. De Georgische autoriteiten noemden de verkiezingen gisteren „illegaal”. Abchazië riep na de Russisch-Georgische oorlog vorig jaar, samen met Zuid-Ossetië (een andere regio) eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Rusland, dat die onafhankelijkheid heeft erkend, prees de verkiezingen. (AP

Catalanen willen meer referenda

Door onze correspondent

Madrid, 14 dec. - De zelf-uitgeroepen referenda die voorstanders van een onafhankelijk Catalonië gisteren hielden, hebben een gemengd beeld opgeleverd. Van de kiezers die kwamen opdagen, zei 94,7 procent ‘ja’. De opkomst was echter laag: 30,3 procent. De referenda hadden geen juridische basis. De Spaanse premier Zapatero stelde zaterdag al dat ze „nergens toe leiden”. De organisatoren willen volgend jaar in nog meer plaatsen volksraadplegingen houden. Ze hopen het regioparlement er toe te kunnen bewegen een echt referendum uit te schrijven.