Kort nieuws Binnenland

Meer geld voor gezinnen met gehandicapt kind

Den Haag, 14 dec. - Gezinnen die moeten rondkomen van één inkomen omdat zij de zorg voor chronisch zieke of gehandicapte kinderen op zich hebben genomen, krijgen vanaf 1 januari een hogere financiële ondersteuning. Het gaat jaarlijks om een bedrag van 1.460 euro. Dat staat in een brief die minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim 11.000 huishoudens met alleenverdieners krijgen vanaf 1 januari meer geld. In totaal is met de tegemoetkoming een bedrag van 17 miljoen euro gemoeid. Dat heeft de minister laten weten. (ANP)

Justitie: recidive licht afgenomen

Den Haag, 14 dec. - Mensen die veroordeeld zijn geweest voor een strafbaar feit, vallen iets minder vaak in herhaling. Het aantal gevallen van zogenoemde recidive is voor het eerst sinds 1997 gedaald, aldus het ministerie van Justitie vandaag. Het gaat om volwassen en minderjarige veroordeelden in de eerste twee jaar na hun straf. Dat blijkt uit de recidivemonitor van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum. Van alle volwassenen die in 2006 een penitentiaire inrichting verlieten, kwam circa 54 procent binnen twee jaar weer in aanraking met justitie. In 2002 was dit nog 59 procent. Volgens het ministerie is het voor het eerst in twaalf jaar dat de recidive afneemt. (ANP)

College VVD, CDA en PvdA in Venlo

Door onze correspondent

Maastricht, 14 dec. - Een coalitie van VVD, CDA en PvdA bestuurt de komende vier jaar Venlo. Dat is de uitkomst van de coalitiebesprekingen na de raadsverkiezingen van 18 november. Die vonden vervroegd plaats in verband met de samenvoeging van Venlo en de gemeente Arcen en Velden met ingang van 1 januari aanstaande. De VVD ging in Venlo van zeven naar twaalf zetels, het CDA behield er acht en de PvdA zakte van acht naar vijf. Het nieuwe collegeprogramma wordt morgen bekend. Duidelijk is al dat er flink bezuinigd gaat worden, onder meer op de culturele ambities. De afgelopen raadsperiode had Venlo een college van VVD, PvdA en GroenLinks.

GVB mag ketting met kruis verbieden

Amsterdam, 14 dec. - Het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB mag werknemers verbieden zichtbaar een ketting te dragen. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Een werknemer had een kort geding aangespannen omdat hij geen ketting met een christelijk kruis over zijn uniform mag dragen. Vrouwelijk, islamitisch personeel mag wel een hoofddoek op hebben. De man stelde dat het GVB verschillende religies ongelijk behandelt. De rechtbank concludeert echter dat dit niet aan de orde is. Het GVB beriep zich op een algemeen kledingvoorschrift: geen enkel personeelslid mag zichtbaar kettingen dragen. Die regel moet de veiligheid vergroten. (ANP)

Jongeman dood na vechtpartij Tilburg

Tilburg, 14 dec. - Een 23-jarige man uit Tilburg is zaterdagnacht overleden nadat hij zaterdagmiddag verwikkeld was geraakt in een vechtpartij in die stad. Dat heeft de politie gisteren meegedeeld. De man liep samen met een 22-jarige vriend over het plein, toen om onbekende reden een vechtpartij ontstond met twee onbekende mannen. Deze mishandelden de 23-jarige man. Zijn vriend probeerde het geweld te sussen en ving hierbij klappen op. De belagers gingen er daarna lopend vandoor. De 23-jarige overleed later in het ziekenhuis. (ANP)

Jongens gewond door vuurwerkbom

Vlaardingen, 14 dec. - In Vlaardingen zijn zaterdagmiddag twee jongens ernstig gewond geraakt doordat een vuurwerkbom afging. De slachtoffers zijn volgens een politiewoordvoerder dertien en veertien jaar oud. De 14-jarige jongen raakte zwaargewond aan het gezicht, de ander aan de borst. Beide tieners zijn in zorgwekkende toestand overgebracht naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Volgens de politie hebben de jongens waarschijnlijk zelf het projectiel in elkaar geknutseld. (ANP)