Korpschef Rotterdam stapt op als strandrellen tot ontslagen leiden

De korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond, Aad Meijboom, stapt op als er agenten worden ontslagen voor hun rol bij de rellen in Hoek van Holland. Dat heeft hij zaterdag in een persverklaring laten weten. „Als er ontslagen vallen, stap ik op”, stelt Meijboom. „Mijn lot is verbonden aan dat van mijn medewerkers.”

Het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT stelde vorige week dat de Rotterdamse politie ernstige fouten heeft gemaakt rond het uit de hand gelopen strandfeest op 22 augustus. Daarbij kwam een bezoeker door een politiekogel om het leven.

Bij de presentatie van het COT-rapport zei burgemeester Aboutaleb dat hij laat uitzoeken of de vakbekwaamheid van het korps in orde is. De korpschef moet in januari maatregelen voorstellen die ontsporingen als in Hoek van Holland voorkomen.

Tijdens de persconferentie gaf Meijboom te kennen niet te denken aan opstappen. „Als het stormt, hoort de kapitein op de brug te staan”, zei hij. Nu laat de korpschef weten dat zijn positie wel degelijk in het geding kan zijn. „Meijboom wil de indruk wegnemen op het pluche te blijven zitten, mochten er koppen rollen”, aldus de verklaring. „Dit onderzoek gaat om alle betrokkenen. (...) De korpsbeheerder is degene die uiteindelijk beslist.”

Meijboom heeft veel negatieve reacties gekregen op zijn afstandelijke optreden bij de presentatie van het COT-rapport. In een brief aan alle medewerkers zegt de korpschef „erg geschrokken” te zijn van de indruk die hij heeft gewekt. „Voor alle helderheid: het spijt me enorm én oprecht dat dit is gebeurd.”

Meijboom schrijft dat hij zich heeft geërgerd aan „ongenuanceerde” kritiek op de Rotterdamse politie. „Alles wat mis kón gaan in Hoek van Holland, ís ook misgegaan”, schrijft de korpschef. „Dat zo’n misser niet zonder gevolgen kan blijven, neem ik voor mijn rekening. Maar om het hele korps bij het straatvuil te zetten, accepteer ik niet!”

Donderdag vergadert de Rotterdamse gemeenteraad over Hoek van Holland.