Kama's te Boedapest, Londen, Berlijn

Kama’s per-ongeluk-goed-getroffen-portretten gaan vanuit Amstelveen op tournee naar onder meer Boedapest en Londen.

Kamagurka’s zoektocht naar mensen die lijken op de geschilderde portretten die hij maakt zonder de geportretteerde te kennen, breidt zich uit.

Momenteel zijn, tot 5 januari, in reclameborden onder het A9-viaduct in Amstelveen, en in het Cobramuseum daar vlakbij, twaalf van zulke door Kamagurka geschilderde portretten te zien. Het zijn ‘accidentalistische’ portretten, zoals Kamagurka ze noemt: hij schildert uit zijn fantasie een gezicht, en zoekt daar vervolgens, via krant, internet en tv mensen bij die er per ongeluk (‘par accident’) op lijken.

In Amstelveen zijn bij de meeste portretten, in de reclameborgen onder het viaduct, ook foto’s geplaatst van Nederlanders die lijken op Kama’s portretten.

Maar, zegt Han van Wel, organisator van het project in de gemeente Amstelveen, mensen kunnen nog steeds portretten insturen van zichzelf of familie en vrienden, van wie ze vinden: die lijkt op een Kamagurka-portret. Die portretten zijn te bekijken via www.kamagurka.k2g.nl. Daar kunnen ook de foto’s naar toe gemaild worden. Deze expositie van accidentalistische portretten van Kama krijgt een vervolg in de zustersteden van Amstelveen, te weten Obuda (voorstad van Boedapest). Schoneberg-Tempelhof (voorstad Berlijn) en Woking (voorstad van Londen), meldt Van Wel. Vertegenwoordigers van die steden hebben de installatie van Kamagurka gezien, en willen die overnemen.

Door die tournee van Kama-portretten wordt een groep Europeanen verzameld die toevallig op elkaar lijken. „We willen daar een boek over uitgeven, eind 2010”, vertelt Van Wel.

Kamagurka is enthousiast over het Europese succes van zijn portrettenreeks: „Het mooiste zou zijn al die mensen die lijken op die portretten en dus op elkaar uit Nederland, Hongarije, Duitsland en Londen eens bij elkaar te brengen”, zegt hij.

Kamagurka heeft het accidentalisme ontwikkeld toen hij vorig jaar iedere dag een schilderij maakte; die zijn gebundeld in een boek, Kamalmanak. Daaruit verschijnt volgend jaar een selectie in boekvorm getiteld Bassie & Mondriaan, bij uitgeverij De Harmonie. Kamagurka schildert nog wel, maar niet meer dagelijks.

Hij besteedt weer meer tijd aan optreden: hij heeft een nieuwe theatershow Kamagurka geneest, waarin hij samen met de donkere, slechtziende, gitaar spelende Belgische Lies Lefever grappen maakt en zingt.

    • Paul Steenhuis