Internationaal kort

Ayatollah Khamenei beschuldigt de Iraanse oppositie

Teheran. De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren hard uitgehaald naar de oppositie in Iran. Hij beschuldigde de oppositiebeweging ervan de wet geschonden te hebben en „Iraanse vijanden te hebben aangemoedigd het islamitische systeem te ondermijnen”. Dat zei Khamenei gisteren op de Iraanse staatstelevisie. „De verkiezingen zijn voorbij”, zei Khamenei, „en de oppositie is er niet in geslaagd om hun claim over verkiezingsfraude te bewijzen”. Khamenei maakte duidelijk dat hij nieuwe protesten niet zal tolereren. In Iran is het onrustig sinds de omstreden herverkiezing van Ahmadinejad in juni. De oppositie gaat nog steeds geregeld de straat op, en maakt daarbij tegenwoordig gebruik van officiële herdenkingsdagen, zoals vorige week de Dag van de Student, om weer te demonstreren. (BBC, Reuters)

Arrestaties vanwege bloedbad in Bagdad

Bagdad. Dertien verdachten zijn aangehouden in verband met de aanslag in Bagdad, vorige week, waar circa 120 mensen bij om het leven kwamen. Dat maakte het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken gisteren bekend. Tegelijk bleek dat het Amerikaanse leger de Iraakse veiligheidsdiensten had getipt over de aanslagen. Die tip kwam volgens het Iraakse ministerie van Defensie echter te laat binnen. Dit kwam naar buiten op de derde dag van de hoorzittingen over de aanslag, in het Iraakse parlement. Voor de derde keer in minder dan vier maanden tijd werden vorige week drie zeer zwaar bewaakte regeringsgebouwen in Bagdad binnen tien minuten door zelfmoordterroristen getroffen. (AP)

Filippijnse bende laat zijn gijzelaars gaan

Manila. Een gewapende bende heeft in het zuiden van de Filippijnen in ieder geval 47 gijzelaars vrijgelaten. Gewapende mannen hadden vorige week donderdag 65 tot zeventig inwoners van een dorp in de provincie Agusan del Mar op het eiland Mindanao gevangengenomen. Gisteren vielen een nabijgelegen zuidelijke regio – waarschijnlijk islamitische – militanten een gevangenis aan, en bevrijdden daar tientallen gevangenen. Een bestuurder van de Filippijnse provincie liet weten dat dertig militanten met mokers door de muur van de gevangenis wisten te breken. Een van de bewakers werd hierbij gedood. (AP, BBC)

In Houston lesbienne als burgemeester

HOUSTON. De openlijk lesbische Democrate Annise Parker is verkozen tot burgemeester van Houston. De Texaanse stad is de vierde stad van de Verenigde Staten, met 2,2 miljoen inwoners. Daarmee is Houston de grootste gemeente in de Verenigde Staten waar een homoseksuele man of vrouw aan het hoofd staat. Parker won met 53,6 procent van de stemmen. In de aanloop naar de burgemeestersverkiezingen hadden tegenstanders gehamerd op de geaardheid van Parker. Homoseksuelen zijn eerder verkozen tot burgemeester in kleinere Amerikaanse steden, waaronder Portland, Providence en Cambridge. (AP, Reuters)