Haase wint eerste titel na blessure

Anderhalf jaar zat tennisser Robin Haase thuis met een knieblessure. Met het winnen van de Masterstitel, gisteren in Rotterdam, laat hij zien dat hij terug is.

Nog niet zo lang geleden vulde hij zijn dagen met klaverjassen en lezen. Hij was zelfs verslaafd geraakt aan televisiedrama’s, waaronder de ziekenhuisserie House M.D.. Maar blij kon tennisser Robin Haase niet worden van al die vrije tijd. Zijn slepende knieblessure bezorgde hem al anderhalf jaar slapeloze nachten. Hij wilde terug naar het profcircuit. En snel.

Het winnen van de Nederlandse Masterstitel, gisteren in Rotterdam, was een zetje in de goede richting. Want hoewel de Masters zich niet laat vergelijken met een ATP-toernooi – verliezend finalist Antal van der Duim is nummer 544 van de wereld – kon de tennisser uit Den Haag toch weer ritme opdoen na zijn lange afwezigheid. „Ik ben héél blij met deze titel”, zei hij na afloop van zijn overwinning (6-2 en 6-2) op Van der Duim in het Topsportcentrum.

In juli 2008 werd Haase geopereerd aan zijn knie. Na een herstelperiode van twee maanden maakte de toenmalige nummer 68 zijn comeback – te snel, bleek achteraf. Bereikte Haase in Slovenië nog de halve finales, een week later moest hij verstek laten gaan bij de Davis-Cupontmoeting tegen Zuid-Korea. Keer op keer moest de voormalige nummer één van Nederland zijn rentree uitstellen.

Vorige maand bereikte Haase de halve finales van challengers in Jersey en Helsinki, waar hij top-200-spelers als Alex Bogdanovic en Ivan Navarro versloeg. Met zijn zege op Van der Duim trekt hij de stijgende lijn door. De 22-jarige tennisser steekt ver boven zijn landgenoten uit. Van de vier musketiers – Haase, Van der Duim, Thiemo de Bakker en Igor Sijsling – is hij de enige die internationaal van zich deed spreken. Niet voor niets bleef tennisbond KNLTB hem tijdens zijn afwezigheid financieel steunen.

In Rotterdam ging de voormalig nummer 56 van de wereld gisteren goed van start. Hij kwam geregeld naar het net en zette zijn tegenstander vanaf het begin onder druk met zijn machtige service. De enige keer dat Haase een breekpunt tegen kreeg, halverwege de tweede set, sloeg hij geroutineerd terug met een backhandwinner langs de lijn. „Come on”, gilde de Nederlander die onder meer zeges op Andy Murray en Tomas Berdych op zijn palmares heeft staan.

„Dit is de Robin zoals ik hem ken”, oordeelde zijn coach Dennis Schenk, die sinds kort ook Thiemo de Bakker bijstaat. Zijn pupil speelde volgens Schenk „geconcentreerd en tactisch slim”. Daardoor kreeg Van der Duim geen moment de kans in zijn spel te komen. „In zijn driesetters tegen Jasper Smit en Jesse Huta Galung [eerder in het toernooi] ging het allemaal nog wat stroef. Nu liep alles op rolletjes.”

Zowel Haase als Schenk probeerde de verwachtingen gisteren te temperen. Natuurlijk is het mooi dat de tennisser snel de weg omhoog heeft gevonden, maar challengers en Masters zijn niet te vergelijken met ATP-toernooien. Laat staan de Australian Open, waar Haase begin volgend jaar met een beschermde ranking [104] zijn opwachting maakt, na een tussenlanding in Chennai. „Op dat soort toernooien krijg je weinig punten cadeau”, stelde Haase realistisch. „Vandaag wel.”

Voorlopig heeft de tennisser geen ambitieuze doelen. Of het moet zijn dat hij zoveel mogelijk duels wil spelen. Pas na het ATP-toernooi in Rotterdam (8 tot en met 14 februari), waarvoor hij onlangs een wildcard kreeg, durft Haase de balans op te maken. Zijn coach Schenk houdt het op een plaats in de top-200, eind 2010. „Maar laten we dat maar niet te vaak hardop zeggen.”

    • Danielle Pinedo