Haar stem krijgt bij elk lied een bijpassende klank

cd pop

Ellen ten Damme:Durf jij?

Pop of kleinkunst? De nieuwe cd van Ellen ten Damme, sinds deze zomer ook vermaard als variétévrouw, heeft van beide genres wel iets. Maar van de kleinkunst toch nog net iets meer dan van de pop. Met een stem die in elk nummer een bijpassende klankkleur krijgt, zingt ze liedjes op teksten van de veeleer als dichter en columnist bekende Ilja Leonard Pfeijffer en op eigen muziek die de woorden doorgaans effectief versterkt.

Ten Damme is niet de beste zangeres van Nederland, maar wel hoogst expressief. En afgezien van een enkel poëtisch raadseltje (wat te denken van „te vertoeven op de stilte van mijn mond”?) zijn de teksten van Pfeijffer concreet genoeg om al in één keer doel te treffen.

Qua originaliteit en de soms naar ironie neigende toonzetting passen zijn woorden en haar voordracht wonderwel bij elkaar. Ten Damme wordt begeleid door een band die stevig uithaalt als dat gepast is, maar vooral precisiewerk levert in een dienstbare rol.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder