Griekse regering pakt tekort aan

De Griekse regering kondigt vandaag waarschijnlijk drastische maatregelen aan om het begrotingstekort terug te brengen. Het streven is om in vier jaar terug te zijn binnen de marges van het Stabiliteits- en Groeipact. De Griekse regering heeft daarvoor een begroting gepresenteerd waarin het tekort komend jaar uitkomt op 9,1 procent. Dat bleek tot verbijstering van Europese ministers van Financiën dit jaar plotseling verdubbeld tot 12,7 procent.

Kredietbeoordelaars, de Europese Centrale bank en ministers van Financiën van andere landen binnen de eurozone hebben tot nu toe twijfels over de haalbaarheid van de plannen waarmee de regering het tekort wil terugdringen. Kredietbeoordelaar Fitch waardeerde de Griekse kredietwaardigheid daarom vorige week af naar BBB+, ongekend laag voor een land in de eurozone.

Om verdere verslechtering van de Griekse financiële positie te voorkomen is het cruciaal dat de regering er op korte termijn in slaagt geloofwaardigheid en vertrouwen terug te winnen. Daarvoor is het waarschijnlijk onvermijdelijk dat wordt gekort op lonen en pensioenen. Het Griekse kabinet praat vandaag met sociale partners. Daarna worden nieuwe plannen bekendgemaakt.

Tot nu toe heeft de sociaal-democratische regering onder leiding van premier George Papandreou volgehouden geen belastingen te willen verhogen en niet te willen korten op lonen en pensioenen. Dat doen zou regelrecht ingaan tegen de beloften waarmee PASOK de verkiezingen begin oktober heeft gewonnen en leiden tot grote sociale onrust.

De vermindering van het tekort moet in plaats daarvan worden bereikt door 10 procent te besparen op de grote publieke sector en door hervorming van het pensioen- en belastingsysteem. De meeste winst moet komen van een keiharde aanpak van belastingontduiking. Economen betwijfelen of dat snel resultaat kan hebben.