Fregat blijft langer om opgepakte piraten

Het marineschip Hr. Ms. Evertsen moet langer dan gepland actief blijven voor de kust van Somalië, omdat nog gezocht wordt naar een Afrikaans land dat bereid is dertien opgepakte piraten te berechten. Het fregat zou afgelopen weekend koers zetten naar Nederland.

Speciale eenheden van de Evertsen arresteerden op 3 december, in overleg met het Landelijk Parket, dertien mensen die een mislukte aanval zouden hebben uitgevoerd op een koopvaardijschip in de Arabische Zee. De militairen troffen op het verdachte piratenbootje wapens, munitie en ladders aan.

Tanzania heeft geweigerd de dertien verdachten over te nemen. Dat land was aangezocht omdat bij de arrestatie van de zeerovers twee Tanzaniaanse vissers werden bevrijd aan wie de piratenboot oorspronkelijk toebehoorde. De Tanzanianen waren naar eigen zeggen twee maanden lang gegijzeld geweest door de zeerovers.

Het hoofdkwartier van de anti-piraterijmissie waar de Evertsen aan deelneemt, wil niet bevestigen met welk land nu onderhandeld wordt over de verdachten. De EU heeft akkoorden gesloten met Kenia en de Seychellen over berechting van piraten. Een woordvoerder zei vanochtend „binnen 48 uur” een oplossing te verwachten.

De Evertsen heeft zaterdag wel het commando van de EU-missie overgedragen aan de Italiaanse marine. De Evertsen heeft vier maanden het commando gevoerd.