een weekeinde vol voetbal

Bryan Ruiz van FC Twente scoorde tegen NAC voor de tiende wedstrijd op rij. De aanvaller uit Costa Rica maakte tien minuten voor tijd het derde doelpunt van de koploper van de eredivisie (3-1). Als Ruiz ook volgende week tegen FC Utrecht scoort, evenaart hij het eredivisierecord van Pierre van Hooijdonk. Die maakte in het seizoen 1993-1994 namens NAC elf keer op rij minimaal één doelpunt per duel. Ruiz evenaarde met zijn doelpuntenreeks in de eredivisie Dennis Bergkamp, die voor Ajax in het seizoen 1988-1989 hetzelfde deed. „Ik ben er trots op om op gelijke hoogte te komen met een voetballer als Bergkamp”, zei Ruiz.

De grootste winnaars bij Feyenoord, na de zege bij SC Heerenveen (0-2), zaten op het ereterras van het Abe Lenstra Stadion. De directie van de Rotterdamse club kwam vrijdag zwaar onder vuur te liggen na de bekendmaking van het recordverlies van 16,9 miljoen euro over het afgelopen seizoen. Door de zege in Friesland, de eerste in de eredivisie sinds 1998, is de druk op de clubleiding afgenomen.

„We hebben er bewust zo weinig mogelijk over gesproken in de spelersgroep”, zei aanvoerder Giovanni van Bronckhorst na afloop. „Het beste wat we konden doen voor de club is drie punten pakken. Dat hebben we gedaan. We hebben agressief gespeeld, als één team.” Coach Mario Been: „Wij kunnen de club alleen maar helpen door zo goed mogelijk te presteren op het veld. Dat is tegen Heerenveen gelukt. We hebben nog heerlijk kunnen eten en slapen in een mooi hotel hier in de buurt. Dat kan dus nog wel.”

Met drie fraaie doelpunten was Thomas Enevoldsen de smaakmaker bij Sparta-Groningen: 2-4. De 22-jarige Deen profiteerde optimaal van de vrijheid die hij kreeg van de defensie van Sparta, dat geen antwoord had op de veel bewegende middenvelders en aanvallers van FC Groningen. De productiviteit van de Deen, overgekomen van Aalborg BK, was een welkome opsteker voor coach Ron Jans. Dankzij de zege op Sparta vond het zwak aan de competitie begonnen Groningen weer aansluiting met de middenmoot.

Oer-Spartaan Jan Nijman is zaterdagnacht op 76-jarige leeftijd overleden. Hij werd in Antwerpen dood aangetroffen in zijn auto na de wedstrijd GBA-Charleroi, die hij als scout van Sparta bezocht. Na zijn actieve spelerscarrière was Nijman jarenlang succesvol trainer van Sparta 2, waarmee hij diverse keren kampioen van Nederland werd.

In de Serie A speelde Inter Milaan gelijk bij Atalanta: 1-1. Inter kwam mede in de problemen doordat Wesley Sneijder van het veld werd gestuurd. Diego Milito zette de koploper op voorsprong. Met tien man hield Inter tot negen minuten voor het einde stand. Simone Tiribocchi zorgde voor de 1-1. AC Milan profiteerde niet van de misstap van Inter. De club ging in San Siro verrassend onderuit tegen Palermo: 2-0. Fabrizio Miccoli en Mark Bresciano scoorden. Voor Milan was het de eerste thuisnederlaag.

In de Premier League kon Didier Drogba koploper Chelsea met twee treffers niet aan een thuiszege op Everton helpen. Het werd 3-3. Manchester United profiteerde niet van de misstap van Chelsea. De landskampioen verloor voor eigen publiek met 1-0 van Aston Villa.

Trainer Louis van Gaal heeft Bayern München na een stroeve start veranderd in een soepele voetbalmachine. De Duitse recordkampioen behaalde tegen VfL Bochum de vijfde zege op rij: 1-5. Bayern, vorige week nog veel te sterk voor Juventus (1-4), staat nog maar twee punten achter op koploper Bayer Leverkusen. Van Gaal is na een succesvolle week weer een bijnaam armer. ‘General Sieglos’ gaat weer door het leven als ‘Tulpen-General’. Hij hoeft geen vragen meer te beantwoorden over een mogelijk ontslag.