CBR lijdt verlies door pensioenen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kampt ook dit jaar met financiële tegenslag. Volgens het NOS Journaal zou het CBR, dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitgifte van rijbewijzen, dit jaar een verlies lijden van 8 miljoen euro. Oorzaken zijn pensioenverplichtingen en extra kosten voor ICT.

Een woordvoerder van het CBR bevestigt dat er een voorziening is getroffen voor tegenvallende pensioenlasten. Hij noemt het bedrag van 8 miljoen „een voorlopig getal dat minder hoog zal uitvallen”. Het CBR heeft een regeling waarbij het pensioen is gebaseerd op het laatstverdiende loon, terwijl veel bedrijven zijn overgestapt op een middelloonregeling.

Volgens de woordvoerder merken klanten sinds de zomer „weinig meer” van de computerproblemen waarmee het CBR kampte. Daardoor moesten mensen te lang wachten op hun medische dossier of kregen ze een verkeerd rijbewijs. „We controleren iedere dag of het dataverkeer goed verloopt. In zo’n twintig gevallen per maand is sprake van foute codes, maar die sporen we op tijd op.”

Tweede Kamerlid Emile Roemer (SP) zegt dat de ICT-problemen nog altijd groot zijn. „Dat is aan de orde van de dag en het personeel klaagt steen en been.”

Vorig jaar reserveerde het CBR 8,6 miljoen euro voor een sociaal plan. De beoogde reorganisatie is nog niet uitgevoerd, omdat de ondernemingsraad bezwaar maakt. Minister Eurlings (Verkeer, CDA) stuurde de Tweede Kamer in oktober al een brief over de financiële problemen. Begin januari is er een Kamerdebat over het CBR.