Brussel staakt heel keurig

EU-ambtenaren staken: ze eisen de loonsverhoging waar ze naar eigen zeggen recht op hebben.

Pierre-Philippe Bacri is vijftien jaar lid van de vakbond, maar hij kan zich niet herinneren dat hij eerder heeft gestaakt. Vandaag is het dan zo ver. De Franse EU-ambtenaar draagt een pak en een stropdas, zoals op elke andere werkdag. Daaroverheen heeft hij een fluorescerend vestje van de European Civil Servants Federation, zijn vakbond. In zijn hand een stok met een vlag.

Het enorme atrium van het Justus Lipsius-gebouw in Brussel, waar vrijdag nog regeringsleiders vergaderden, vult zich vanmorgen snel met Europese ambtenaren. Ze staken omdat ze bang zijn dat een geplande loonsverhoging van 3,7 procent niet doorgaat.

Afgezien van de vele mantelpakken en kostuums ziet het eruit als een gewone vakbondsactie, inclusief petjes, toespraken en toeters. Alleen spandoeken zijn er niet. Wel leuzen, die keurig uitgeprint op A4’tjes zijn opgehangen: ‘Aarzel vandaag en je zou er wel eens de rest van je leven spijt van kunnen hebben’ en ‘We zien af van onze salarisverhoging op de dag dat ministers per fiets naar de vergadering komen’.

Diplomaten van lidstaten vergaderden vorige week vrijwel dagelijks over de geplande loonsverhoging, maar tot nu toe zonder resultaat. De meeste landen vinden 3,7 procent te veel op een moment dat het slecht gaat met de economie. „De EU verkeert in een zware economische crisis”, zei de Nederlandse staatssecretaris Timmermans (PvdA, Europese Zaken) onlangs. „Veel EU-landen proberen de salarissen van overheidspersoneel gelijk te houden. Daarom is het raar en onverantwoord dat de Commissie hier nu mee komt. Europese ambtenaren verdienen toch al niet slecht. En dan druk ik me nog zachtjes uit.”

Maar de ambtenaren en hun vakbonden zeggen dat ze gewoon recht hebben op de verhoging. Die is het resultaat van een rekenmethode die ooit is afgesproken, juist om jaarlijkse discussies te vermijden. Er is gekeken naar de salarissen die nationale ambtenaren vorig jaar kregen in acht EU-landen, waaronder Nederland, en naar de inflatie in Brussel.

Volgens vakbonden deden er vanmorgen ongeveer 2.500 ambtenaren van de Europese Raad mee aan de staking. Dat is ongeveer de helft van het aantal medewerkers van de Raad. In totaal werken er zo’n 50.000 ambtenaren bij de EU. Mogelijk sluiten ambtenaren van het Europees Parlement en de Europese Commissie, voor wie regels ook gelden, zich aan bij de acties.

    • Jeroen van der Kris