Bij AZ Belgen coachen

Advocaat begint als coach van AZ met een 1-0 nederlaag.

Over het spel is hij nog niet tevreden, maar volgens hem is Europees voetbal haalbaar.

12-12-2009, Eindhoven. PSV - AZ. Dick Advocaat in gesprek met scheidsrechter Vink tijdens zijn eerste wedstrijd voor AZ Foto Bas Czerwinski Czerwinski, Bas

Stuurs kijkend zocht Maarten Martens na de verloren wedstrijd (1-0) tegen PSV als eerste van de AZ-spelers de bus op. De Belg oogde verontwaardigd, de gemoedstoestand waarin vele van zijn landgenoten verkeren sinds Dick Advocaat besloot het bondscoachschap van België voor een half jaar te combineren met die van clubcoach bij AZ.

Martens had reden verongelijkt te zijn, omdat de nieuwe trainer hem de gehele wedstrijd op de bank had gehouden. Maar zijn woedende landgenoten hebben na zaterdag een argument minder om zich over op te winden. Van enige bevoordeling van de Belgen bij AZ was tegen PSV geen sprake. Sterker, in de tweede helft stond niet één Belg op het veld, nadat verdediger Sébastien Pocognoli geblesseerd in de kleedkamer was achtergebleven. Naast Martens hield Advocaat ook Gill Swerts op de bank, terwijl Moussa Dembélé wegens een schorsing niet beschikbaar was.

Maar het pandemonium verstomde niet. De Belgische pers was uitgelopen om Advocaat na afloop van zijn debuut bij AZ nogmaals met een vermanende ondertoon te bevragen. Hoe hij de storm van kritiek in België ervaart? De trainer laconiek: „Och, die gaat wel weer liggen.” En wat vindt Advocaat van de opmerking van Herman Wijnants, bestuurslid van de Belgische voetbalbond, dat hij typisch een Nederlander is, die een arm pakt zodra je hem een hand geeft? Stoïcijns: „Die man kent schijnbaar de afspraken niet.”

En die zijn volgens Advocaat glashelder. Hij mag zijn functie combineren zo lang er geen sprake is van conflicterende belangen. De trainer ziet het probleem ook niet. Tot september staat er één oefeninterland op het programma waarvoor de tegenstander nog gevonden moet worden. Wat moet hij al die tijd doen? Ja, wedstrijden bezoeken om potentiële internationals te bekijken. Maar dat kan ook op tv en dvd. Bovendien resteert er ook voor een clubtrainer tijd zich bij wedstrijden te melden.

In Eindhoven liet Advocaat er geen misverstand over bestaan wat hij van de consternatie in België rond zijn persoon vindt: „Grote flauwekul. Ik blijf mijn werk doen, alleen bij een club.” En over vermeende bevoordeling van de Belgische internationals bij AZ: „Daar is geen sprake van. Die jongens kunnen er alleen maar beter van worden.” En over de vrees van veel Belgen dat hij bij eventueel succes met AZ alsnog besluit bij die club te blijven: „Ik kom gewoon terug. Ik blijf bondscoach van België.” Om daar met een knipoog aan toe toevoegen: „Tenzij jullie zo doorgaan.”

Maar hoe ging het bij zijn debuutwedstrijd voor AZ? Was de hand van Advocaat in Eindhoven al zichtbaar? Niet wat het spelniveau betreft. AZ bood het sterke PSV weliswaar manmoedig tegenstand, maar om nu te zeggen dat het aanzienlijk beter speelde dan onder regie van de ontslagen trainer Ronald Koeman: allerminst. Om maar wat te noemen: een tekortkoming in kopkracht verandert niet met de komst van een andere trainer. En zo herhaalde zich ook onder Advocaat de geschiedenis. AZ verloor opnieuw door een doelpunt in de slotfase. En wederom wreekte zich het gebrek aan kopsterke verdedigers, want de Zweedse invaller Ola Toivonen maakte het enige doelpunt van de wedstrijd met… het hoofd.

De grootste verandering die Advocaat had doorgevoerd was het opstellen van de Italiaanse spits Graziano Pellè. De coach wil kracht toevoegen aan het team, maar vooral een sterk aanspeelpunt in de spits. Met voorzetten vanaf de zijkanten en opkomende middenvelders moet Pellè het scharnierpunt van de aanvallen van AZ worden. Bijkomend voordeel: de kopsterke Italiaan kan bij hoekschoppen zijn verdedigers assisteren.

Over de uitvoering was Advocaat nog niet tevreden. Hij verweet met name de vleugelaanvallers Jeremain Lens en Mounir el Hamdaoui te veel solisme. „Er kwamen te weinig bruikbare voorzetten”, bromde de trainer, die wel te spreken was over de inzet van zijn ploeg. Zelfverzekerd: „Als we zo doorgaan komen de overwinningen wel en gaan we beslist Europees voetbal halen.”

Zijn ergernis over de rode kaart van El Hamdaoui hield Advocaat voor zich. Waar zijn voorganger Koeman zich opwond over gebrek aan discipline in het veld, sprak Advocaat zalvende woorden. Een wel erg genadige benadering voor een speler die geel kreeg voor praten én het aan de arm trekken van een tegenstander.

    • Henk Stouwdam