Berlusconi aangevallen met een miniatuur-Dom

Italy's Prime Minister Silvio Berlusconi leaves Duomo's square with blood on his face after a political party meeting in Milan December 13, 2009. Berlsuconi left the square with blood oozing near his lips after being punched in the face by a young man, a policeman at the scene said. REUTERS/Paolo Bona (ITALY - Tags: POLITICS ODDLY IMAGES OF THE DAY) REUTERS

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi is gisteravond tijdens een partijbijeenkomst aangevallen. Zijn mond werd getroffen door een stalen object, dat werd gegooid vanuit de menigte. De premier bloedde behoorlijk, maar is geen moment buiten westen geweest. De dader is gearresteerd.

Berlusconi is gewond aan twee tanden en aan zijn lip. Hij wordt 24 uur voor controle in het ziekenhuis gehouden, maar zei na een eerste behandeling: „Het gaat goed met me.”

Hij toonde zich volgens partijgenoten die hem in het ziekenhuis hebben bezocht „verbitterd” vanwege „de haatcampagne” die volgens hem de laatste tijd tegen hem wordt gevoerd. Maar, zo zou hij hebben gezegd, „Ik ben er nog altijd en ze zullen me niet stoppen”.

De aanslag vond plaats rond half zeven op het Domplein in Milaan. Na een toespraak deelde Berlusconi handtekeningen uit aan zijn supporters. Tussen de bewakers door slaagde iemand erin hem in het gezicht te treffen met een metalen object – waarschijnlijk een miniatuurbeeldje van de Dom in Milaan. Onmiddellijk werd de premier door zijn lijfwachten zijn auto in gesleept.

Na te zijn bekomen van de eerste schrik beklom Bersluconi de treeplank van zijn wagen om zijn aanhangers te begroeten en zijn bebloede gezicht te tonen aan de camera’s.

De man die voor de gewelddadige actie is aangehouden, Massimo Tartaglia (42), is naar het politiebureau gebracht. Daar zou volgens het Italiaanse persbureau Ansa zijn vastgesteld dat hij al tien jaar onder behandeling is voor psychische problemen. Boze omstanders probeerden hem direct na zijn arrestatie aan te vallen.

Er was de afgelopen dagen met spanning uitgekeken naar de toespraak die Berlusconi op het Domplein zou gaan houden. Verwacht werd dat hij er zichzelf zou ‘herlanceren’ na de beschuldigingen van betrokkenheid bij de maffia, en na zijn aanval op de rechterlijke macht en op de president van Italië tijdens een congres van de Europese Volkspartij.

Vanuit de menigte beet een groep demonstranten hem tijdens zijn toespraak toe dat hij een nar is. Berlusconi riep terug: „Schande, schande, schande… Wij zouden zoiets nooit doen. Jullie willen Italië veranderen in een schreeuwend en beledigend plein.”

Er ontstond een opstootje tussen jonge leden van de veiligheidsdienst van de bijeenkomst en de demonstranten. De politie moest daarbij ingrijpen. Na de toespraak volgde de aanslag.

Bewegende beelden zien? Bekijk het filmpje van Silvio Berlusconi via nrcnext.nl