Appels, peren, druiven, bananen

Anky van Grunsven en haar levenspartner en trainer Sjef Janssen boycotten morgen het Sportgala in de RAI, waarop onder anderen de Nederlandse sportman en -vrouw van het jaar worden gekozen. Salinero, het paard dat met Van Grunsven op de rug tweemaal naar olympisch goud danste en huppelde, is solidair en blijft ook op stal.

Zíj werd vorig jaar ondanks de gouden en zilveren medaille die ze op de Olympische Spelen had behaald en, anders dan in 1994, niet tot sportvrouw van het jaar gekozen en híj werd zelfs niet genomineerd als coach van het jaar. Dat zit het hippische paar dwars.

Ze laken de procedure. De sporters in de zaal doen de keuze uit de genomineerden, en ook volgens oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband (drievoudig sportman van het jaar) deugt dat niet. Hij prefereert een vakjury van oud-topsporters.

De nominaties worden eerst op tv bekendgemaakt via leuk bedoelde filmpjes die voor Z@psport lijken gemaakt, maar door het Studio Sport voor grote mensen worden uitgezonden. Op het gala worden filmbeelden vertoond van genomineerden die de sporten van hun concurrenten proberen te beoefenen. Van den Hoogenband herinnerde eraan hoe de reusachtige judoka Dennis van der Geest aan de ringen voor aap hing „in een veel te strak pakje”, zo schreef hij in De Telegraaf. En dat op een glamoureus gala waarvoor de sportvrouwen hun lenige lijven in schitterende jurken hebben gestoken en ook de sportmannen op hun kerstbest zijn gekleed.

Over humor valt te twisten, en over procedures ook. Alleen: wie ook de sporter van het jaar zal aanwijzen, hij moet appels met peren vergelijken, en bovendien bananen met druiven. De hardloper die op de Spelen derde wordt in de finale, levert mathematisch een grotere prestatie dan de schaatser die goud wint op de 5.000 meter. Het is moeilijker met volleybal wereldkampioen te worden dan met hockey. Enzovoorts. Subjectiviteit is niet te vermijden. Met als resultaat: de vrucht van het jaar.

john kroon

    • John Kroon