Afschuw na aanval op premier

Italian Prime Minister Silvio Berlusconi (C) reacts after being assaulted in Milan on December 13, 2009 as he leaves a political meeting. Italian police have arrested a man who threw a punch at Prime Minister Silvio Berlusconi after a meeting in Milan. Berlusconi collapsed after being hit and his entourage immediately got him into a car and drove him away. TOPSHOTS/AFP PHOTO/ANSA/LIVIO ANTICOLI AFP

Italiaanse politici en media hebben vanochtend vol afschuw gereageerd op de aanval, gisteravond, op premier Silvio Berlusconi. Na een partijbijeenkomst in Milaan kreeg de premier een stalen miniatuurversie van de Dom van Milaan in het gezicht gegooid. De premier bloedde hevig, brak zijn neus en twee tanden, maar is niet buiten westen geweest. Kort na de aanval stapte hij nog even uit zijn wagen om zijn bebloede gezicht aan de menigte te tonen.

Berlusconi (73) werd ter observatie overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij tot morgen moet blijven. De dader, een man van 42 die onder begeleiding is van een psycholoog, bracht de nacht door in de gevangenis.

Zowel politici van rechts als links veroordeelden de aanval fel. President Giorgio Napolitano benadrukte dat politieke en maatschappelijke tegenstellingen niet met geweld moeten worden uitgevochten. Hij riep op tot zelfbeheersing bij het uitvechten van meningsverschillen.

De rechtse krant Il Giornale, eigendom van de familie Berlusconi, legde de morele verantwoordelijkheid voor de aanval bij de linkse oppositie, die een klimaat van haat tegen Berlusconi aanwakkert, net zoals Berlusconi gisteravond al had gezegd. Ook de linkse oppositiekrant La Repubblica veroordeelt de aanval fel, maar schrijft het incident toe aan het verharde politieke klimaat in Italië.

Er was de afgelopen dagen met spanning uitgekeken naar de toespraak die Berlusconi op het Domplein zou houden. Verwacht werd dat hij er zichzelf zou ‘herlanceren’ na de beschuldigingen van betrokkenheid bij de maffia, en na zijn aanval op de rechterlijke macht en op de president van Italië tijdens een congres van de Europese Volkspartij.

Vanuit de menigte beet een groep demonstranten hem tijdens zijn toespraak toe dat hij een nar is. Berlusconi riep terug: „Schande, schande, schande… Wij zouden zoiets nooit doen. Jullie willen Italië veranderen in een schreeuwend en beledigend plein.”

Er ontstond een opstootje tussen jonge leden van de veiligheidsdienst van de bijeenkomst en de demonstranten. De politie moest daarbij ingrijpen. Na de toespraak volgde de aanval op de premier.

Bekijk beelden van de aanslag op nrc.nl/buitenland