Abu Dhabi schiet Dubai te hulp

An Emirati man follows the stock market activity at the Dubai Financial Market in the Gulf emirate on December 14, 2009. Dubai's stock market rose 10.13 percent in early trade after the government said it will pay 4.1 billion dollars to cover maturing Islamic bonds issued by its Nakheel property developer. AFP PHOTO/STR
An Emirati man follows the stock market activity at the Dubai Financial Market in the Gulf emirate on December 14, 2009. Dubai's stock market rose 10.13 percent in early trade after the government said it will pay 4.1 billion dollars to cover maturing Islamic bonds issued by its Nakheel property developer. AFP PHOTO/STR AFP

Abu Dhabi heeft vandaag financiële hulp ter waarde van 10 miljard dollar (6,8 miljard euro) toegezegd aan zijn buurstaat Dubai. De aandelenbeurzen reageerden positief op het nieuws uit de Golf.

Dubai kwam eind vorige maand in grote financiële problemen. Tot gisteren bleef onduidelijk of Abu Dhabi bereid was zijn buuremiraat te helpen. De miljardensteun die nu alsnog wordt gegeven komt net op tijd: vandaag liep een deadline af voor het staatsconglomeraat Dubai World om een serie leningen van Nakheel, zijn projectontwikkelaar, af te betalen. Dubai gebruikt 4,1 miljard dollar van de hulp uit Abu Dhabi om een deel van deze leningen af te lossen.

Dubai World zei in een verklaring de hulp te verwelkomen en er van uit te gaan hiermee „een stabiele basis” te hebben voor zijn eigen herstructurering.

Dubai en Abu Dhabi behoren tot de zeven staten tellende Verenigde Arabische Emiraten, die een los staatsverband hebben. En terwijl Dubai bijna door zijn reserves aan winbare aardolie en -gas heen is, beschikt Abu Dhabi over grote voorraden fossiele brandstof. Dubai kwam recentelijk in financiële problemen. Dubai World heeft een schuld van 59 miljard dollar. De regering van de stadstaat bleek zich de afgelopen tijd niet volledig achter Dubai World te willen opstellen, hetgeen de reputatie van Dubai in de financiële wereld geen goed deed.

„Wij verzekeren investeerders, financiële beoordelaars, werknemers en onze ingezetenen dat onze regering te allen tijde zal handelen overeenkomstig marktprincipes en internationaal geaccepteerde handelspraktijken”, zei sjeik Ahmed bin Saeed al Maktoum, voorzitter van het fiscaal comité van de stadstaat, vandaag.

De totale schuld van het emiraat aan uitstaande leningen bedraagt 80 miljard dollar.

Volgens bankiers wijst de financiële injectie van Abu Dhabi er op dat de zeven emiraten bereid zijn de rijen te sluiten. „Dit is een zeer belangrijke ontwikkeling”, zei Marios Maratheftis, van de Standard Chartered Bank in Dubai. „Het toont aan dat er een nationale aanpak is in de Verenigde Arabische Emiraten en dat is positief.” De index van de beurs van Dubai schoot vanmorgen met 10,4 procent omhoog. De aandelenmarkt van Abu Dhabi ging met 7,8 procent omhoog. Beurzen elders in Azië maakten verliezen van eerder op de dag goed na de aankondiging van de financiële hulp aan Dubai.

Fahd Iqbal, een analist bij investeringsbank EFG-Hermes, maande vandaag wel tot voorzichtigheid. „De hulp heeft heel specifiek betrekking op het redden van Nakheel. Het houdt echter niet in dat Dubai als geheel of Dubai World financieel uit de brand worden geholpen”, aldus de analist.

Nakheel is een projectontwikkelaar die bekendheid kreeg om zijn megaprojecten zoals kunstmatig opgespoten eilanden in de vorm van palmbomen en een kaart van de wereld. (AP)