6 redenen om uit te gaan

1 talkshow

De grote niet-ver-van-mijn-bed- talkshow

Amsterdam: Pakhuis de Zwijger . Tijd: 20.00-22.00u. Toegang: gratis. www.womeninc.nl

WOMEN Inc. organiseert samen met Mama Cash een avond gewijd aan vrouwenrechten. Over het effect van de kredietcrisis, de voedselcrisis en de klimaatcrisis op de situatie van meisjes en vrouwen binnen en buiten de grenzen. Met Ruth Hopkins (journalist bij VN en NRC Handelsblad), Esther Vonk (expert zelfbeschikkingsrecht bij Mama Cash) en Sylvia Borren (co-voorzitter Worldconnectors).

2 salsa

Salsa con Tapas

Rotterdam: Grandcafé Engels. Tijd: 18.00-23.00u. Tapas, workshop & feest: 18,50, alleen workshop en/of feest: 5 euro. Res: 010-4119550.

Grandcafé-restaurant Engels en dansschool Salsaventura organiseren een Salsa con Tapas-avond. Na het serveren van de tapas volgt een workshop waarbij wordt beloofd dat zelfs de meest ongeoefende dansers de salsa-pasjes onder de knie gaan krijgen. Daarna dans je verder op het feest.

3 fotograaf

Ad van Denderen

Den Haag: Fotomuseum. Tijd: 16.00u. Toegang: gratis, wel reserveren via: reserveren@fmdh.nl

Een jaar lang volgde fotograaf Ad van Denderen de Nederlandse krijgsmacht als onderwerp voor de twaalfde editie van Document Nederland, de jaarlijkse foto-opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad. Vanmiddag zal Tracy Metz, journalist van NRC Handelsblad, met Van Denderen spreken over de totstandkoming van de serie, de indrukken die hij van het leger heeft gekregen en de soms zeer zware momenten tijdens het jaar dat hij het leger volgde.

4 klassieke muziek

Duo Bilitis

Amsterdam: Uilenburger Synagoge. Tijd: 20.15u. www.leosmit.nl

Het podium van de Uilenburger Concerten is vanavond voor drie jonge musici. Ekatarina Leventhal (harp en mezzo-sopraan) en Eva Tebbe (harp) vormen samen Duo Bilitis en brengen oud en nieuw werk van Nederlandse componisten. Lodewijk Crommelin bespeelt de piano, o.a. in Aeolian Harp van Henry Cowell.

5 cabaret

Droog Brood

Leidse Schouwburg. Tijd: 20.15u. www.leidseschouwburg.nl

Een frisse wind, het vijfde programma van cabaretduo Droog Brood, is gelukkig niet wezenlijk anders dan de vorige vier. Zonder verkledingen of stembuigingen spelen de heren in volle ernst steeds een andere rol. Zo volgen er op een nierdonor-sketch een nummer over een wc-bezoeker die worstelt met een wegrollende wc-rol, en een scène over een reclamecomponist die muziek maakt voor universele stofzuigerzakken. Tournee t/m 12 juni (www.hekwerk.nl).

6 tentoonstelling

Amsterdam Biennale 2009

Amsterdam: Mediamatic BANK. T/m 3 jan. Toegang: gratis. www.mediamatic.net/biennale

De Amsterdam Biënnale 2009 is compleet. Tweehonderd kunstenaars uit de hele wereld werkten met nieuwe media-instituut Mediamatic aan de eerste user generated biënnale ter wereld. In 36 paviljoens geven internationale curatoren uit het netwerk van Mediamatic hun kijk op de hedendaagse kunst van hun stad.