4 redenen om tv te kijken

Viktor Navorski (TOM HANKS) looks down the lens of an airport security camera in DreamWorks Pictures' dramatic comedy THE TERMINAL, directed by Steven Spielberg. Photographer: Merrick Morton, SM

1 Spielberg I

The Terminal

SBS6, 20.30-23.05u.

Viktor Navorski, burger van Krakozië, komt aan op vliegveld JFK in New York en ontdekt dat het land waaruit hij vertrok niet meer bestaat. Hij bevindt zich in een kier tussen twee gesloten systemen, legt de veiligheidsman uit. Hij mag niet door, maar ook niet terug. In het gedwongen verblijf van Navorski (Tom Hanks) op de luchthaven legt Spielberg voor zijn doen scherpe kritiek op het Amerikaanse vreemdelingenbeleid. En natuurlijk wordt Navorski ook gewoon verliefd op een stewardess. (Steven Spielberg, 2004)

2 Spielberg II

Hook

RTL8, 20.30-23.10u.

Spielbergs lang gekoesterde droom om het klassieke Engelse kinderboek Peter Pan (1904) te verfilmen resulteerde in een kitscherige, volkomen surreële sprookjesfilm waarin Pan doorgegroeid is tot een volwassen ‘workaholic’. Hij keert evenwel naar Neverland terug om zijn kinderen te redden. Met Robin Williams als Pan en Dustin Hoffman als een potsierlijk kakkineuze Captain Hook. (Steven Spielberg, 1991)

3 klimaat I

Expeditie Kopenhagen

Ned.2, 22.45-23.05u.

Onderzoeksjournalisten Teun van de Keuken en Roland Duong (bekend van de Keuringsdienst van Waarde) zijn in Kopenhagen voor een kijkje achter de scherman van de klimaattop. Wat doet minister Cramer van Milieu eigenlijk op zo’n top? Hoe belangrijk is de internationale definitie van een bos? En wat is eigenlijk een ontwikkelingsland? Voormalig activist en oud-politicus Wijnand Duyvendak treedt op als gids in de wereld van compromissen, wandelgangen en plenaire vergaderingen.

4 klimaat II

The age of stupid

Ned.2, 23.05-00.40u.

Met veel bombarie gelanceerde hybride tussen speelfilm en documentaire van Fanny Armstrong wil het vervolg zijn op Al Gores An Inconvenient Truth. De film speelt in het jaar 2055. De wereld ligt in puin na een ecologische ramp. De laatste man op de verwoeste aarde (Pete Postlethwaite) blikt terug en vraagt zich af waarom de klimaatverandering geen halt werd toegeroepen.