Eigen Google Phone heet Nexus One

Google gaat eigen, open telefoon maken
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 13 dec. Google heeft concrete plannen om een eigen smartphone uit te brengen. Het internetbedrijf heeft werknemers deze week prototypes meegegeven van een toestel dat direct de directe concurrentie aangaat met de Apple iPhone en soortgelijke telefoons met aanraakscherm.
Het is een opvallende strategiewisseling van Google, dat tot nu toe het grootste deel van zijn omzet verdient met het verkopen van online advertenties. Maar Google is niet het eerste internetbedrijf dat daardwerkelijk hardware gaat produceren. Zo verkoopt boekenwinkel  Amazon nu een succesvolle e-reader voor zijn elektronische boeken, de Kindle.
Over een Google Phone werd al eerder gespeculeerd, maar tot nu toe heeft Google alleen zijn mobiele besturingssysteem Android LINK: http://www.nrc.nl/tech/2008/08/19/htc-g1-dream-met-google-android/ geleverd aan andere producenten van mobieltjes, zoals HTC, Samsung, Motorola en Sony Ericsson.
Google wil met de eigen smartphone het verkoopmodel van mobieltjes te doorbreken. Telefoonfabrikanten verkopen hun toestellen meestal in nauwe samenwerking met de mobiele netwerken, die ze al dan niet met subsidie doorverkopen aan abonnees. Gewilde telefoons zoals de Apple iPhone, maar ook specifieke Android telefoons, zijn vaak alleen te krijgen in combinatie met langlopende abonnementen bij één provider.
De Google telefoon zal echter volledig open zijn, zonder simlock of andere beperkingen, en gewoon los te koop in de winkel, schrijft weblog Techcrunch. De consument kan dan zelf kiezen welke mobiele provider hij gaat gebruiken.
De Nexus One, zoals Google’s toestel volgens de Wall Street Journal gaat heten, heeft een groot aanraakscherm en vier knoppen onderaan. De hardware is geleverd door de Taiwanese fabrikant HTC, maar Google verzorgt zelf alle software.
Het lijkt waarschijnlijk dat Google ook een geavanceerde versie van zijn eigen telefoondienst, Google Voice, zal integreren op het nieuwe toestel. Het is de bedoeling dat de telefoon in januari 2010, op elektronicashow CES in Las Vegas officieel geïntroduceerd wordt. Google zou de telefoon zowel online als in de elektronicawinkel willen verkopen.

nexusone_googleGoogle heeft toch concrete plannen om een eigen Android smartphone uit te brengen.  Het internetbedrijf heeft werknemers deze week prototypes meegegeven van een toestel dat direct de directe concurrentie aangaat met de Apple iPhone en soortgelijke telefoons met aanraakscherm. De Google Phone zou Nexus One moeten heten, maar op Google’s eigen blog worden nog niet meer details vrijgegeven.  De blogpost gaat over dogfooding - het proces waarbij werknemers van het bedrijf hun eigen product moeten uitproberen om het eindresultaat te verbeteren. Het apparaat is “a device that combines innovative hardware from a partner with software that runs on Android”, schrijft een Google-medewerker. Via andere medewerkers is inmiddels al uitgelekt dat het om een Google Phone gaat. Meer bewijsmateriaal hier.

Tot nu levert Google alleen zijn mobiele besturingssysteem Android aan andere producenten van mobieltjes, zoals HTC, Samsung, Motorola en Sony Ericsson. Dat gaat Google niet snel genoeg af. De verkoop van Android toestellen loopt nog niet zo goed als die van de BlackBerry of de Apple iPhone. Ook loopt Android  nog achter in de ontwikkeling van mobiele applicaties, waarvan er in de iPhone’s App Store al honderdduizend zijn, terwijl de teller bij Android Market blijft steken op enkele duizenden. De concurrentie wordt allengs zwaarder; volgend jaar komt Microsoft uit met Windows Mobile 7 en Nokia lijkt met het Maemo platform ook weer  op de goede weg.

Google heeft daarom besloten zijn marketingkracht achter het eigen mobiele platform te gooien en zelf een telefoon ‘te produceren’ , in nauwe samenwerking met HTC.

Wat voor toestel wordt het?

De Nexus One , zoals Google’s toestel volgens de Wall Street Journal gaat heten, heeft een groot aanraakscherm en vier knoppen onderaan. De hardware is geleverd door de Taiwanese fabrikant HTC, maar Google verzorgt zelf alle software. Het toestel lijkt op een HTC Passion toestel, maar het HTC merkje ontbreekt, zoals op de foto boven te zien is. Die is afkomstig van een Twitter-account van een Google-medewerker.  Hoewel er  sommigen er rekening mee houden dat Google alsnog met een ander toestel op de markt komt, zijn dit de specificaties van de HTC Passion, volgens Phone Arena:  een 1 GHz processor, 4,3 inch scherm met een resolutie van ongeveer 800 x 480 pixels, en een beeldchip van 5 megapixel.

De softwareversie waarop de Google Phone draait is Android 2.1. Geruchten over deze nieuwe versie deden al een tijdje de ronde. De afgelopen tijd is Android snel geüpgraded - versie 2.0 is amper uit. Dat was de versie waarin Google Maps Navigation beschikbaar is - tot nu toe alleen voor de Amerikaanse markt. Het lijkt waarschijnlijk dat Google ook een geavanceerde versie van zijn eigen telefoondienst, Google Voice, zal integreren op het nieuwe toestel.

Het is de bedoeling dat de telefoon in januari 2010, op elektronicashow CES in Las Vegas officieel geïntroduceerd wordt. Google zou de telefoon zowel online als in de elektronicawinkel willen verkopen.

Geen simlock

Google wil met de eigen smartphone ook het verkoopmodel van mobieltjes te doorbreken. Telefoonfabrikanten verkopen hun toestellen meestal in nauwe samenwerking met de mobiele netwerken, die ze al dan niet met subsidie doorverkopen aan abonnees. Gewilde telefoons zoals de Apple iPhone, maar ook specifieke Android telefoons, zijn vaak alleen te krijgen in combinatie met langlopende abonnementen bij één provider. De Google telefoon zal echter volledig open zijn, zonder simlock of andere beperkingen, en gewoon los te koop in de winkel, schrijft weblog Techcrunch. De consument kan dan zelf kiezen welke mobiele provider hij gaat gebruiken.

    • Marc Hijink