Waarom zien we altijd dezelfde kant van de maan?

Deze week geen vraag van iemand van 8, 10 of 12 jaar, maar van een oma. Mevrouw De Goederen uit Bussum wil weten waarom we altijd dezelfde kant van de maan zien. Waarom draait de maan niet, vraagt zij zich af. Maar dat laatste klopt niet. De maan draait wel. Net als de aarde draait de maan om haar as. En intussen draait de maan ook om de aarde.

De grap is dat de maan daar precies even lang over doet: als de maan na 29,5 dagen één keer rond de aarde is gereisd, is zij ook precies één keer rond haar as gewenteld. Dat zorgt ervoor dat de maan altijd met dezelfde kant naar de aarde ‘kijkt’. Je kunt het thuis uitproberen. Neem een grapefruit (de aarde) en een mandarijn (de maan). Teken op één helft van de mandarijn een gezicht en laat de mandarijn langzaam rond de grapefruit draaien. Zorg dat het gezicht tijdens dat rondje één keer in alle richtingen rondom kijkt (één wenteling maakt). Zie je? MvdH

Ook een vraag? Mail:zeepaard@nrc.nl. Als je vraag in de krant komt, win je een Dr. Zeepaard-T-shirt.