Vrouwen doen Frans 4

Wetenschapsbijlage 21 en 28-11, 05-12

In een kader bij het artikel ‘Vrouwen doen Frans’ van Margriet van der Heijden wordt uitgelegd hoe een IAT-test werkt: ‘Een IAT-test maken is frustrerend. Je hebt namelijk snel door hoe de tekst werkt. En toch kun je niet bijsturen.’ Als deeltijdstudent psychologie (eerstejaars) wist ik na de eerste test hoe ik de uitslag kon manipuleren. Volgens de uitslag van die door mij uitgevoerde test had ik een lichte afkeur van oudere mensen. Ik deed de test opnieuw, waarbij ik niet aflatend in mijn achterhoofd het beeld opriep van een oudere dame die ik zeer bewonderde. En ziedaar de uitslag luidde nu: een lichte voorkeur voor oudere mensen. Je kunt dus vrij gemakkelijk zelf voor een ‘sjabloon’ zorgen om in een split second juist dat oordeel te geven dat je zelf wenselijk acht. Zelf proberen?

Ellen Akkerman

Heemstede

    • Ellen Akkerman Heemstede