Te vroeg gevonden kanker

Wetenschapsbijlage 28-11-09

Naar aanleiding van het artikel over prostaatkanker zend ik u een kort verslag van mijn werkdag op 28 november. ‘Een echte mannenkanker’, lees ik voor uit de krant. ‘Dat lijkt me logisch, want vrouwen hebben geen prostaat.’‘Wat is een prostaat?’ vraagt onze stagiair Bryan.Bryan is twintig jaar en oriënteert zich via een re-integratiebureau op een baan als beveiliger. Maar het liefst zou hij full time gitarist willen worden. Hij speelt in een metalband en vandaag heeft hij op ons verzoek zijn gitaar meegebracht. Zonder versterker, dat even niet. ‘Weet je niet wat de prostaat is?’‘Nee.’‘Heb je dan op school geen biologielessen gehad? Kennis van het menselijk lichaam?’‘Of seksuele voorlichting?’ vult collega Richa aan.‘Nee, of ik was er met mijn gedachten niet bij. Ik ben af en toe een beetje hersendood, weet je.’‘Kom eens hier, dan zal ik het uitleggen. Lijkt me wel handig voor je, als man zijnde.’Richa en ik kunnen qua leeftijd zijn oma zijn en we behandelen hem ook als zodanig. Hij vindt dat wel fijn. Zijn vader is er vandoor en zijn moeder is overleden. Vanochtend heeft hij speciaal voor ons Für Elise gespeeld. Op zijn metalgitaar zonder versterker, de lieverd.De krant heeft over twee volle pagina’s een artikel over prostaatkanker, compleet met een anatomische doorsnee van het mannelijke onderlichaam. Het is jammer dat er een echoapparaat in de anus geschoven is, dat schrikt zo’n jongen misschien af. Als ik er niet de aandacht op vestig, zal hij het waarschijnlijk niet direct opmerken.‘Kijk Bryan’, wijs ik, ‘hier zit dus de prostaat. En hier is de blaas. Dit is de penis, daar plas je mee, en je kunt er ook nog wat anders mee doen. Als je nu dat andere wilt doen, dan moet er natuurlijk geen plas tevoorschijn komen, maar sperma. Dat wordt hier geproduceerd, zie je? De prostaat sluit dan de urinebuis af. Snap je het tot zover?’‘Ja, ik geloof van wel.’‘Nou, dat scheelt alweer. Die prostaat groeit je hele leven gewoon door. Soms groeit hij te veel en dan knijpt hij je urinebuis dicht. Dan kun je op den duur niet meer goed plassen en moet je heel vaak naar de wc.’‘O, daarom komt dat oude mannetje van de markt hier zaterdags altijd binnenschuifelen?’‘Exact. Nu ben je helemaal op de hoogte. Nog vragen?’‘Nee, ik geloof van niet. Bedankt voor de uitleg.’Hij sluipt weer naar zijn plek, en gaat verder met zijn metafysische boek over het leven na de dood.Ja, die jongen wordt vast een goede beveiliger.

Gerda Aalbers

Rotterdam

    • Gerda Aalbers Rotterdam