Staking dreigt bij EU om looneis

Tienduizenden ambtenaren die werkzaam zijn bij instanties van de Europese Unie dreigen volgende week in actie te komen om loonsverhoging af te dwingen.

Ze reageren hiermee op een vergadering gisteren in Brussel, waar vertegenwoordigers van de 27 lidstaten geen overeenstemming konden bereiken over de salarissen van de ambtenaren.

Volgens gemaakte afspraken zouden de ongeveer 40.000 EU-functionarissen een loonsverhoging van 3,7 procent krijgen. Maar verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben hiertegen protest aangetekend bij de Europese Commissie. Ze vinden dat ambtenaren in tijden van crisis genoegen moeten nemen met geen loonstijging of een hele kleine.

De Europese ambtenaren hebben eerder laten weten het intrekken van de loonsverhoging onacceptabel te vinden. Gisteren lieten ambtenaren die op het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel werken weten dat ze maandag voor enige uren het werk zullen neerleggen om zo de loonsverhoging alsnog af te dwingen.

De Commissie zelf steunt haar ambtenaren. „Dit model hebben we nu een keer afgesproken”, zei Siim Kallas, de Estse Europees Commissaris voor administratieve zaken en fraudebestrijding, gisteren. „We kunnen besluiten het te veranderen, maar tot die tijd moeten we het model respecteren.”

Het loon van ambtenaren die werken voor EU-instanties is nu gebaseerd op de salarissen van ambtenaren in acht geselecteerde landen, houdt rekening met de hoge kosten van levensonderhoud in Brussel en corrigeert de lonen voor inflatie.

De ambtenaren menen dat het juridisch en technisch moeilijk is om dit terug te draaien. In theorie kunnen de 27 lidstaten met een meerderheid van stemmen de loonsverhoging wel tegenhouden. Maar de ambtenaren zouden dan verhaal kunnen halen bij het Europees Gerechtshof.