Sport in beeld

Former tennis player Martina Hingis of Switzerland falls from her horse "Whisky's Bon Ami" during the Gucci Masters International Jumping Competition, on December 10, 2009 in Villepinte, east of Paris. AFP PHOTO / MARTIN BUREAU AFP

Probeert u eens na te gaan hoe u keek op het moment dat u deze foto zag. Hand voor de mond is allicht een aan ter plaatse aanwezigen voorbehouden reflex, maar schrikken is het wel, toch?

Help! En: hoe liep het af? Waar hebben die nobele benen tegenaan getrapt, met eventueel desastreuze gevolgen? Is het rechtervoorbeen naar voren gestapt – of het linker juist naar achteren? Er lijkt zich een begin van een achterwaartse beweging af te tekenen, maar de wens kan heel wel vader van de gedachte zijn. Nu ja, we hadden het ongetwijfeld gehoord of op tv gezien als het slecht was afgelopen met deze tennisster annex amazone.

Het gezonde verstand heeft nog wel een paar vragen. Hoe is het gebeurd, bijvoorbeeld. Zegt de naam van het paard wellicht iets over zijn bazin? Het is wat je noemt kukelen geweest, te oordelen naar de stijgbeugel die aan deze kant van het zadel terecht is gekomen. Door een abrupte stop van het paard, een bokkesprong, een onverhoedse zwenk wellicht? En: doet Martina dit wel goed? Moet je niet juist de leidsels loslaten in een geval als dit? Zodat het dier zich verwijderen kan? Of riskeer je dan juist een klap van een hoef? Dit ziet er hoe dan ook verkrampt uit en we dienen ons met schrik te realiseren dat de onfortuinlijke Martina met haar volle gewicht aan vooral de linkermondhoek van het paard hangt. Maar zie hoe waardig het dier kijkt, hoe superieur zijn houding is. Of is het oog leeg? Het lijf verlamd van angst? Vragen. Je zou Bon Ami willen interviewen.

    • Pieter Kottman