Slechte seizoen Feyenoord leidt tot recordverlies

Feyenoord heeft vorig voetbalseizoen een recordverlies geboekt van 16,9 miljoen euro. Dat heeft de directie van Feyenoord gisteren bekendgemaakt. Om de club weer gezond te maken zal er „vele miljoenen” minder worden uitgegeven aan spelerssalarissen, zei algemeen directeur Eric Gudde.

Hij noemde het seizoen 2008-2009 zowel op sportief als financieel gebied „dramatisch”. Door een kostenbesparing van 11 miljoen euro en een kapitaalinjectie door vermogende supporters van ruim 8 miljoen euro is voor dit seizoen de liquiditeitspositie van Feyenoord gegarandeerd. Gudde: „Daarmee is de continuïteit van de club gewaarborgd.”

Volgens de directie ligt een complex van factoren ten grondslag aan het financiële fiasco. Gudde wees op de „zeer teleurstellende resultaten” van het eerste elftal waarbij trainer Gertjan Verbeek na ruim een half jaar werd ontslagen. Het driejarige contract van de huidige coach van Heracles moest worden afgekocht. Onder interim-trainer Leon Vlemmings eindigde Feyenoord in de eredivisie op de zevende plaats. Door de magere prestaties van ‘Feyenoord 1’ vielen de recettes lager uit. Feyenoord ontving tevens veel minder geld uit de tv-contracten. De club gaf meer geld uit aan veiligheidsmaatregelen en aan de modernisering van het spelers- en trainersgedeelte in de Kuip.

Door het uitblijven van grote transfers en een forse schikking met de fiscus (ruim 5 miljoen euro) belandde Feyenoord nog dieper in de problemen. Gudde noemde ook de economische crisis nog als oorzaak van de enorme tekorten. Feyenoord staat onder financiële curatele bij de KNVB. Met een goedgekeurd plan van aanpak moeten de financiële problemen binnen drie jaar zijn verholpen, anders trekt de KNVB de licentie in. Volgens Gudde ligt Feyenoord met de omvangrijke saneringsoperatie inmiddels goed op koers. De begroting van ruim 44 miljoen euro is inmiddels gezakt tot onder de 40 miljoen. Er is een loonstop en nieuwe spelers mogen alleen met volledig externe financiering gehaald worden. Drie jaar geleden bedroeg de schuldenlast nog ruim 35 miljoen euro. De directie heeft dag bedrag inmiddels teruggebracht tot 21 miljoen euro.

De technische leiding van Feyenoord is niet geschrokken van de slechte jaarcijfers die de directie van de club naar buiten bracht. Zowel technisch directeur Leo Beenhakker als coach Mario Been was sinds het aantreden in de Kuip op de hoogte van de financiële situatie. Het recordverlies over het vorige seizoen kwam voor het duo dan ook niet als een grote verrassing.

Beenhakker en Been willen in principe de huidige selectie dit seizoen intact houden. Duurbetaalde spelers als Roy Makaay, Kevin Hofland, Tim de Cler en Denny Landzaat mogen in de winterstop evenwel weg om de loodzware salarispost op de begroting omlaag te krijgen. Feyenoord hoopt ook nog op de tussentijdse verkoop van de talentvolle middenvelder Jonathan de Guzman wiens contract dit seizoen afloopt. Hij is derhalve komende zomer transfervrij.

Gisteren werd ook bekend dat hoofd- en shirtsponsor ASR Nederland Feyenoord trouw blijft. Het contract werd verlengd tot medio 2012. (ANP)